Kriza u Ukrajini, globalni izazovi poput bezbednosti i stabilnosti, klimatske promene, borba protiv terorizma i siromaštva neke su od tema na dnevnom redu samita EU-SAD koji se održava u Briselu, u sredu 26. marta.

Evropsku uniju će predstavljati predsednik Evropskog Saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Sjedinjene Američke Države će predstavljati predsednik Barak Obama.

„Samit EU-SAD zauzima centralno mesto u našim spoljnim odnosima. Delimo jedinstveno i nezamenljivo strateško partnerstvo i sarađujemo na skoro svakom pitanju od zajedničkog interesa. U trenutku kada su principi međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana pred izazovom u Evropi i svetu, saradnja između Evropske unije i Sjedinjenih Država je od presudne važnosti“, rekao je van Rompej pre sastanka.

Saradnja između EU i SAD je od velikog značaja za rešavanje krize u Ukrajini, rečeno je u saopštenju EU izdatom uoči samita. Samit u Briselu će biti prilika za razgovor o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini nakon mera koje su obe strane preduzele kao odgovor na kršenje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnih zakona, navodi se u saopštenju.

U odgovoru na globalne izazove, EU i SAD sarađuju u velikom broju oblasti koje uključuju globalnu bezbednost i stabilnost, klimatkse promene, zaustavljanje prekomerne proizvodnje nuklearnog naoružanja, borbu protiv terorizma i siromaštva, kao i unapređenje zdravstvene i prehrambene bezbednosti širom sveta, saopštava EU.

„Imamo odličnu priliku da sagledamo naše odnose, da mapiramo put napred i da istaknemo prednosti naše transatlantske veze”, rekao je tim povodom predsednik Evropske komisije Barozo.

“Samit naglašava značajan doprinos koji strateško partnerstvo između EU i SAD daje održanju transatlantskog i globalnog mira i napretka, a predstavlja i priliku za unapređenje pregovora o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP)”, dodao je on.

Osim toga, od samita se očekuje da pomogne obnovu poverenja izgubljenog nakon otkrića u vezi sa aktivnostima Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), kao i da obezbedi privatnost i bezbednost.

Samit takođe predstavlja priliku da obe strane daju politička uputstva na visokom nivou koja će se ticati zajedničkog suočavanja sa globalnim izazovima, uključujući ekonomiju, energetsku bezbednost, klimatske promene, bezbednost i slobodu interneta, borbu protiv terorizma i suzbijanje  prekomerne proizvodnje nuklearnog naoružanja. Samit takođe podupire snažnu spoljnu i bezbednosnu politiku između EU i SAD, ali određuje i pravac razvoja saradnje.

EU je najavila da će na samitu biti pokrenuto i pitanje pet zemalja članica koje nisu u Programu izuzeća od viza (VWP).

“Jednak tretman za sve građane EU je osnovni korak u jačanju transatlantskog partnerstva, omogućavanju poslovanja i kontakata među ljudima, kao i za sprovođenje pregovora o TTIPu”, rečeno je u saopštenju EU.

EU i SAD se sastaju na najvišem nivou od 1995. godine, kada je usvojena Nova transatlantska agenda u kojoj su postavljeni osnovni ciljevi saradnje između EU i SAD. Samit je poslednji put održan 28. novembra 2011. u Vašingtonu.

Za više informacija