Evropska unija je na samitu Berlinskog procesa u Poznanju potvrdila svoju posvećenost jačanju saradnje sa regionom sa nizom konkretnih mjera koje se fokusiraju na pet ključnih oblasti: saobraćaj i energetika, digitalna agenda, ekonomski, bezbednosni i dobrosusedski odnosi.

Šefovi vlada, ministri inostranih poslova, ministri ekonomije i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana, zajedno sa svojim kolegama iz nekoliko zemalja članica EU i visokim predstavnicima Unije, sastali su se u Poznanju sa ciljem jačanja regionalne saradnje između partnera na Zapadnom Balkanu i između regiona i EU, kao i da dalje unapredi proces evropskih integracija.

„Naše angažiranje na Zapadnom Balkanu je prioritet. Danas je svih šest partnera na Zapadnom Balkanu bliže Evropskoj uniji u odnosu na početak. Evropska perspektiva ostaje pokretač promena u regionu. Regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi i pomirenje su ključni i podržavaju integraciju regiona u EU“, kaže visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

„Mi radimo na modernizaciji infrastrukture, podršci digitalizaciji, ulaganju u zeleni rast i kružnu ekonomiju. Programi EU će doneti opipljivu korist ljudima na Zapadnom Balkanu i predstavljaju još jednu prekretnicu u našim još bliskijim vezama sa regionom“, tvrdi komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

„Veoma sam srećna što sam podržao nekoliko regionalnih projekata – u saradnji sa Zajednicom transporta. Oni će poboljšati bezbednost na putevima i efikasnost železnice, smanjiti vreme putovanja i troškove prevoza i ukloniti uska grla u saobraćaju. Bolja povezanost znači podržavanje svakodnevnog života ljudi u regionu i njihovo približavanje EU“, smatra evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc.

Samit u Poznanju deo je Berlinskog procesa, inicijative nekoliko članica Evropske unije kojom se podržavaju napori u uspostavljanju bolje regionalne saradnje i evropske integracije Zapadnog Balkana.

Pročitajte još:

Detaljniji zaključci

Podaci o procesu EU integracija Zapadnog Balkana

Podaci o poboljšanju povezanosti

Podaci o poboljšanju digitalne povezanosti