Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas su, u okviru dijaloga koji omogućava EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se zatvorila patnja njihovih najmilijih i podstakla trajno pomirenje i mir.

Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice.

Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su podržali Deklaraciju o nestalim osobama.

Oni su se takođe obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sledećem sastanku Dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovarača.

Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo nerešeno. Više od dvadeset godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi, ne znajući gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u celini.

Rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je takođe ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima. Postalo je hitno obezbediti da se proces identifikacije mesta sahranjivanja završi što je pre moguće. Sećanja blede, a pojedince, mesta i događaje je teže istražiti.

Zbog toga EU pozdravlja prihvatanje deklaracije od strane strana i očekuje da će strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama. Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno će razmatrati postignuti napredak.

Tekst Deklaracije