Sastanak ambasadora Fabricija i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića

0

Ambasador Fabrici čestitao je predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću stupanje na dužnost i izrazio uverenje da će dobra saradnja ostvarena na mestu šefa diplomantije biti nastavljena i na novoj funkciji.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić upoznao je sagovornika sa trenutnim aktivnostima i prioritetima rada Narodne skupštine u predstojećem periodu. Istakao je spremnost da tokom svog mandata radi na osnaživanju uloge Narodne skupštine. Informisao je sagovornika da je Narodna skupština već unela niz promena u svom radu koje za cilj imaju unapređenje rada, a koje su u skladu sa preporukama iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije. Podvukao je da će Narodna skupština svojim radom i aktivnostima nastojati da na najbolji način doprinese procesu evropskih integracija Republike Srbije.
Predsednik Narodne skupštine je obavestio da će, u dogovoru sa predsednikom Republike i predsednicom Vlade, u Narodnoj skupštini uskoro biti organizovana sednica koja će biti posvećena razmatranju Izveštaja Evorpske komisije o napretku Republike Srbije za 2020. godinu. Ovo će biti prvi put da se o Izveštaju o napretku razgovara u plenumu.
Sagovornici su razgovarali o međustranačkom dijalogu i planovima za njegov nastavak, u skladu sa ranijim dogovorima postignutim između predstavnika Evropskog parlamenta i tadašnje predsednice Narodne skupštine. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić najavio je da će nakon usvajanja budžeta ovom pitanju biti posvećena posebna pažanja i da će, u tom kontekstu, uskoro inicirati razgovor sa Dejvidom Mekalisterom, predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kako bi razmenili mišljenja o međustranačkom dijalogu, temama koje bi on obuhvatio, učesnicima, vremenskom oviru i dr.
Ambasador Fabrici je istakao važnost koju EU pridaje nastavku međustaranačkog dijaloga i pozdravio spremnost za njegov skori nastavak. Pozitivno je ocenio inicijativu da se Izveštaj Evropske komisije o napretku Rebulike Srbija razmatra u Narodnoj skupštini. Pozdravio je promene u radu koje je Narodna skupština počela da sprovodi i izrazio spremnost EU da pruži svu pomoć i podršku za dalje unapređenje efikasnosti rada Parlamenta. Ambasador Fabrici je podvukao i važnost uključivanja organizacija civilnog društva u legislativni proces.
Podeli

Comments are closed.