Sastanak predstavnika Delegacije EU i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

0

Zaštita podataka o ličnosti u Srbiji bila je glavna tema razgovora predstavnika Delegacije EU i poverenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića. Delegaciju su predstavljale zamenica ambasadora Mateja Norčič Štamcar i šefica političke sekcija Nora Hajrinen.

Zamenica ambasadora posebno se interesovala za izazove koje sa sobom nosi predstojeća primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i za inicijativu Poverenika kojom se traži odlaganje primene tog dokumenta. Predstavnici Delegacije EU u Srbiji istakli su važnost delovanja Poverenika kao nezavisne institucije i iskazali spremnost EU da pomogne u njenom daljem razvoju, stoji u saopštenju nakon sastanka.

Zaštita podataka o ličnosti na nivou Evropske unije uređena je Opštim pravilima o zaštiti podataka (GDPR), koja su usvojena 2016. godine, a čija primena je zvanično počela pre 15 meseci. Pravila se takođe primenjuju u Evropskoj ekonomskoj zoni, kojoj pripadaju Island, Lihtenštajn i Norveška. Privatnost podataka smatra se jednim od osnovnih ljudskih prava.

Pročitajte još:

Podeli

Comments are closed.