21. oktobar, od 18h

Pozivamo vas da ispratite još jedan razgovor iz serijala LGBTI Culture Talk. Na tragu prvog susreta koji se bavio kvir nasleđem u kulturi i umetnosti Srbije, nastavljamo razgovor o trenutnoj situaciji.

Kultura LGBTI zajednice u Srbiji doprinosi i čini bogatijim čitavo društvo, bilo da o tome postoji ili ne postoji svest u opštoj javnosti. Ova „manjinska“ kultura u sebi sadrži niz različitih pogleda na svet, specifično određenih i okolnostima u kojima se nalazi. Srbija je tokom poslednje dekade pokazala izvesni napredak po pitanju pozitivne vidljivosti LGBTI osoba i smanjenja homofobije. Međutim, Srbija je još uvek na dugom putu poboljšanja položaja LGBTI osoba. Razgovor na koji vas pozivamo imaće, stoga, i edukativnu notu.

Temi ćemo pristupiti iz različitih uglova, počevši od osnovnog pitanja: šta je LGBTI kultura i zašto je važna za celokupno društvo? Tokom diskusije biće reči o značaju očuvanja i beleženja kvir kulture, kao i o načinima na koje kvir kultura osnažuje LGBTI zajednicu.

Učestvuju:

  • Zoe Gudović, umetnica i aktivistkinja
  • Bojan Bilić, sociolog, istraživač LGBT aktivizma
  • Laura Pejak, omladinska radnica, Grupa IZAĐI
  • Karma Geddonia, dreg kraljica

Moderatorka: Jelena Anđelovski, EU info point Novi Sad

Putem video izjava obraćaju se:

Velimir Milošev, mladi evropski ambasador

Milica Nikoletić Rašković, rukovoditeljka sektora za razvoj programa/Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.

Dragoslava Barzut, spisateljica

LINK za prijavljivanje

O SERIJALU

LGBTI Culture Talks je serija od tri offline/online događaja u znak podrške beogradskoj Nedelji ponosa 2021, kao i nove Strategije ravnopravnosti LGBTI koja je usvojena u novembru 2020. Cilj ovih događaja je promovisanje inkluzije i različitosti, te borba protiv nejednakosti u kulturi, kroz promovisanje kulture i umetnosti čiji su autori članovi LGBTI zajednice u Srbiji. Kroz povećanje vidljivosti ovih umetnika/ca i kulturnih radnika/ca, serijal želi da doprinese smanjenju zločina iz mržnje, govoru mržnje i nasilja nad LGBTI osobama, te izgradnji LGBTI inkluzivnog društva.