U okviru ciklusa „Zašto je teatar i dalje najuzbudljivija umetnička forma?“, koje DAH Teatar organizuje u saradnji sa EU info centrom, Miodrag Tabački, naš čuveni scenograf i kostimograf, univerzitetski profesor i dopisni član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), održao je predavanje „Scenski prostori savremenog teatra”.

Ovaj izuzetan umetnik, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada  i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka“.

U Galeriji nauke i tehnike SANU, početkom ove godine održana je retrospektivna izložba Miodraga Tabačkog „U glavnoj ulozi“ povodom pedesetogodišnjice njegovog rada. Tabački je diplomirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine, a dve godine kasnije i scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti. Autor je scenografija predstava poput Mletački trgovac (JDP, 2004. r. E. Savin), Čitajući Rodoljupce (JDP, 1986, r. D. Mijač), Putujuće pozorište Šopalović (JDP, 1985, r. D. Mijač), itd.

Na početku predavanja, Dijana Milošević, rediteljka i umetnička direktorka Dah Teatra, osvrnula se na dugogodišnju saradnju sa Tabačkim koja traje od njenih studentskih dana, kada je profesor Tabački pristao da uradi scenografiju njene prve predstave. „Mića je deo istorije Dah Teatra“, istakla je Milošević.

Tabački se tokom predavanja osvrnuo na značaj scenografije i vizuelne komponenta u teatru: „Pozorište može biti gde god se pozorište čita i organizuje i ja ću pokušati na primerima da pokažem da je to zaista tako.“

Ciklus predavanja „Zašto je teatar i dalje najuzbudljivija umetnička forma?“ posvećen je savremenom evropskom teatru razmatrajući postojanje novih scenskih formi, koje su istovremeno društveno angažovane i ispunjavaju umetničku izvrsnost. Svako predavanje obuhvata drugačiju tematsku celinu u okviru rada savremenog evropskog teatra, od scenskog prostora, do muzičkih formi.

Naredno i poslednje predavanje u ovom ciklusu, Rad sa muzikom u savremenom teatru, održaće 15. novembra kompozitorka Irena Popović. U njenom opusu značajno mesto zauzima primenjena muzika, koju komponuje za pozorišta širom Evrope, a sarađuje s najznačajnijim rediteljskim imenima regiona.

Foto: Galerija nauke i tehnike SANU (izložba “U glavnoj ulozi” Miodrag Tabački)