Mladi evropski muzičari okupljeni pod projektom Western Balkans Youth Orkestar (WBYO) održali su juče koncert u Sinagogi u Novom Sadu.

Umetnički direktor i dirigent WBYO Desar Sulejmani na početku koncerta pozdravio je publiku i naglasio da se u Novom Sadu oseća kao kod kuće.

Ukazao je i na to da postavka muzičara na ovom koncertu ne podrazumeva samo mlade iz Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, nego i iz drugih država Evrope, te su na pozornici nastupili muzičari i muzičarke iz Belgije, Litvanije, Nemačke, Italije, Estonije…

Kako je WBYO nastao još 2019. godine projektom koji ima za cilj da okupi i promoviše mlade muzičare sa Zapadnog Balkana, prva kompozicija kojom su otvorili koncert bila je „Sounds of Balkans“ mladog kompozitora Lazara Đorđevića.

Dirigentsku palicu je osim Sulejmanija držao i mladi dirigent iz Bosne i Hercegovine Fuad Šetić.

Mnogoborojna publika je na koncertu mogla da posluša izvođenje umetničkih dela kompozitora poput Drinora Zymberi-ja, Zoltana Kodaly-ja, kompozicija iz baleta Gayaneh, Spartakus i muziku iz ostvarenja Masquerade.

Izrastao iz Evropskih letnjih muzičkih akademija, koje se održavaju u Prištini svake godine počevši od 2012, WBYO je zvanično pokrenut u avgustu 2019. godine kao platforma za saradnju mladih profesionalnih muzičara zemalja Zapadnog Balkana.

Zbog pandemije, prvi fizički sastanak kompletnog WBYO-a morao je da bude odložen za jesen 2021, kada je prva grupa entuzijastičnih muzičara formirala gudački orkestar od 30 članova. Sada ovaj orkestar broji 65 muzičara i muzičarki.

Projekat Western Balkans Youth Orkestar kofinansira Evropska unija.