Samo 23 osobe doniralo je organe u Srbiji tokom 2018. godine. Poređenja radi, u ovom trenutku u našoj zemlji ima 690 pacijenata, koji čekaju zdrav bubreg.

Ove podatke izneo je doktor Vladimir Resanović iz Kliničkog centra Srbije na konferenciji tokom početka projekta „Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla (SoHO)“.

U pitanju je tvining projekat koji Evropska unija finansira sa čak milion i po evra, dok je Litvanija, kao zemlja članica, partner u sprovođenju projekta.

„Svi znamo da je doniranje organa još uvek pomalo kontroverzna tema u Srbiji, ali činjenica je da donori organa spašavaju živote. Za doniranje organa najvažnije su dve stvari: saglasnost članova porodice preminulog da doniraju organe za transplantaciju i profesionalni lekari koji mogu da obavljaju složene operacije transplantacije“, izjavio je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Zaista, to i jesu ciljevi ovog projekta: da domaći stručnjaci unaprede znanja uz pomoć kolega iz Evrope, kao i da građani shvate značaj dobrovoljnog davanja krvi i donorstva organa.

„Dostupnost krvi i komponenti krvi zavisi od spremnosti građana da daju krv. Većina ljudi koji su dobrog zdravlja mogu da daju krv“, podsetio je Bertolini, te zaključio:

„EU je za ovaj projekat izdvojila 1.500.000 evra, ali da podsetim da je ovo samo jedna od mnogih strategija EU za unapređenje srpskog zdravstvenog sistema. Pomoć zdravstvenom sektoru Srbije u poslednjih 20 godina iznosi 200 miliona evra donacija i 250 miliona kroz povoljne kredite. Takođe, do sada je donirano 77 miliona evra za pomoć Srbiji u borbi protiv kovida.“

EU je u poslednje dve decenije opredelila značajna bespovratna sredstva za opremanje zavoda za transfuziju, bolnica, laboratorija i instituta za javno zdravlje širom Srbije.

Na konferenciji su govorili visoki zvaničnici Ministarstva zdravlja, Delegacije EU u Srbiji, ambasador Litvanije u Mađarskoj, kao i predstavnici samog projekta.

Svrha dvogodišnjeg tvining projekta jeste jačanje kapaciteta i poboljšanje rada relevantnih institucija u sistemu SoHO, sa posebnim naglaskom na sistem nadzora i inspekcije.

Tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica, u cilju pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU.

Zanimljivosti

Doktor Resanović izneo je još neke zanimljive podatke: prva transplantacija u našoj zemlji obavljena je 1926. godine u Zaječaru, kada je dr Pjotr Vasiljevič Kolesnikov transplantirao testis. Prva transplantacija bubrega kod nas obavljena je 1973, a tokom ratnih devedesetih ovakve operacije nisu vršene. Ponovo pokretanje programa započelo je transplantacijom jetre u Kliničkom centru Srbije 2013. godine, a par meseci kasnije – i srca.

Zbog pandemije virusa korona, transplantacije su tokom protekle godine u Srbiji bile obustavljene od marta do novembra.

Povezane vesti:

Pomoć EU zdravstvenom sektoru u Srbiji – temeljni napori koji su modernizovali čitav sistem zdravstvene zaštite Srbije

Unapređenje abdominalne hirurgije