U susret Međunarodnom danu Roma, u Pirotu je svečano otvoren obnovljeni Kulturni centar romske zajednice. U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika romske zajednice, Delegacije EU i Saveta Evrope u Srbiji, gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, kao i pomoćnice ministra za ljudska i manjinska prava Biljane Marković, održana je manifestacija u čast bogatstva romske kulture, tradicije i identiteta. Zahvaljujući pomoći Evropske unije i gradske uprave, Kulturni centar ponovo je postao mesto okupljanja i očuvanja bogate kulturne tradicije.

Ova manifestacija, čiji je domaćin novoosnovani Kulturni centar Roma, obeležila je prekretnicu u naporima za promovisanje socijalne inkluzije Roma i Romkinja i očuvanje njihovog kulturnog nasleđa. Centar, koji se finansira u okviru druge faze programa ROMACTED “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou”, zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske unije, služi kao čvorište kulturnih, obrazovnih i umetničkih aktivnosti usmerenih na osnaživanje romske zajednice.

U uvodnom govoru, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, naglasio je značaj Romskog kulturnog centra za Pirot, kao i činjenicu da je on potpuno integrisan unutar grada i šire zajednice.

“Romsko naselje Rasadnik je lepo uređeno, integrisano u naš grad, živimo svi zajedno u jednoj dobroj atmosferi. Imamo razne projekte za unapređenje kvaliteta života Roma, kao što je uređenje kuća, zajedno sa  donatorima smo uredili preko 20 kuća za Rome, a imamo i projekte vezano za ekonomsko osnaživanje i reintegraciju”, kazao je gradonačelnik Vasić.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu, Janoš Babiti, istakao je da je proslava Međunarodnog dana Roma prilika da Savet Evrope, kao prva međunarodna organizacija za ljudska prava, potvrdi svoju posvećenost promovisanju jednakosti i nediskriminacije romskih zajednica, kao i da nastavi svoje napore u borbi protiv ciganizma u zemljama članicama Saveta Evrope.

„Romska zastava i himna Đelem, đelem, predstavljeni su kao simboli jedinstva, dostojanstva i identiteta”, kazao je Babiti.

Predstavljajući Delegaciju EU u Republici Srbiji, Elvira Angulo Rodrigez je ponovila činjenicu da EU kontinuirano pruža podršku Srbiji ne samo na putu ka punopravnom članstvu u EU, već i u promovisanju ljudskih prava i zaštiti manjina.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Biljana Marković, rekla je da su „zbog svoje metodologije i podrške programi kao što je ROMACTED, zajednički program Saveta Evrope i Evropske unije, važni za unapređenje položaja romske zajednice, ali i njihovih suseda, pripadnika drugih zajednica. Upravo promovisanjem različitih kultura i tradicija doprinosimo njihovom upoznavanju i zbližavanju, i time jačamo veze među ljudima.“

Nakon manifestacije, učenicima iz osnovnih škola održan je javni čas o romskoj istoriji i kulturi koji im je predstavio poreklo i migracije Roma, ali i tradicionalne profesije, ključne praznike, kao i informacije o zastavi, himni i važnim datumima i herojima.

Druga faza programa ROMACTED zvanično je počela 2021. godine. Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope je prirodni nastavak primene prve faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020), čiji je cilj poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama kroz pojačano učešće u kreiranju lokalne politike i sprovođenju lokalnih akcija.