Specijalni predstavnik Lajčak u poseti Beogradu

0

Specijalni predstavnik za pregovore Beograda i Prištine i regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak u vili „Mir“ dolazi nakon dvodnevne posete visokog predstavnika Prištini.

Lajčak je podsetio da je EU fasilitator u procesu pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da je tu da pomogne, ali šta sama normalizacija znači trebalo bi da definišu Beograd i Priština.

„Mi mislimo da je normalizacija u interesu svakog građanina, međutim EU je tu da pomogne, mi nismo tu da primoravamo bilo koga na bilo šta. Mi ne možemo da želimo noralizaciju više od Srbije i Kosova*. Ujedinjene nacije su izabrale da podrže ovaj proces, jer jedan cilj je normalizacija, a drugi cilj je evropska budučnost, cilj je da se Srbija približi članstvu u Evropskoj uniji i isto to je vezano i za Kosovo“, kaže Lajčak, koji ocenjuje da je u poslednjih četiri meseca postignut određeni napredak.

„Dogovorili smo se oko pitanja nestalih lica, oko pitanja vezanih za ekonomsku saradnju, i sad se bavimo ozbiljnim i osetljivim pitanjima- finansijska potraživanja, nekretnina, imovine, Zajednice srpskih opština. Ključno pitanje jeste da na kraju ne bi trebalo da postoji nijedno nerešeno pitanje. Sve što je bilo dogovoreno, mora da se ispuni. Proveo sam dva dana u Prištini i ključni zaključak je da se dijalog nastavlja“, kaže Lajčak.

Predsednik Vučić ističe da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna.
“Ona nije floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU. Put Srbije ka EU značajno je određen time kakav napredak je ostvaren sa Prištinom. Otvoreni smo za sve teme, ali insistiraćemo na punoj implementaciji Briselskog sporazuma. Kakvi god da su razgovori, bili oni nekada teški ili ne, bolje da ih imamo, nego da ne razgovaramo. Kada ne razgovaramo, onda može doći do incidenata. To nikome nije u interesu”, zaključio je predsednik Srbije, koji ističe i da albanska strana nije ispunila sve što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom.
Predsednik Vučić takođe je napomenuo da Srbija ostaje posvećena dijalogu i želji da se postigne kompromisno rešenje, u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca.
Od imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, održana su tri sastanka na najvišem političkom nivou i nekoliko tehničkih sastanaka.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova
Podeli

Comments are closed.