Drugi “Speed dating sa Evropom” – događaj namenjen mladima kako bi bliže upoznali Stari kontinent – održan je u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” u Beogradu. Događaj je okupio male maturante, odnosno učenike osmog razreda, kojima su novinari – učesnici medijskih poseta predstavili najbolje primere ekološke prakse iz šest evropskih zemalja.

U biblioteci OŠ “Drinka Pavlović” i uz podršku rukovodstva škole, na speed dating sesiji okupilo se 30-ak đaka i nekoliko novinara koji su im u sesijama od 15 minuta predstavljali evropske zemlje.

Tako je Švedsku predstavljala novinarka televizije Euronews Srbija Ana Mihaljčić, Nemačku novinarka RTS-a Dragana Živojnović a Španiju novinarka agencije Beta Nevena Zarić. Novinarka dnevnog lista “Blic” Milijana Milikšić razgovarala je sa đacima kako Portugalija ispunjava ciljeve Zelenog dogovora, novinarka RTS-a Ana Manojlović približila im je Holandiju a ekspertknija EU info centra u Beogradu Sanja Babić zelene prakse Slovenije.

U uvodnim obraćanjima, vođa projekta Marina Rakić i predstavnica Gete institute koji sprovodi projekat Sunčica Šido istakle su da je cilj da se mladima što više približe saznanja do kojih su novinari i novinarke iz Srbije došli tokom medijskih poseta organizovanih u 19 zemalja Evropske unije. Takođe i da je kao tema speed datinga izabrana zaštita životne sredine kao jedna od univerzalnih i najvažnijih za sve zemlje Evrope.

Kako su se delfini vratili u reku Težo u Lisabonu zahvaljujući radu fabrike za prečišćavanje vode, kako izgleda pešačka zona od 17 hektara u Ljubljani i kako Nemačka štiti biodiverzitet samo su neki od važnih ali i zanimljivih podataka koje su novinarke prenele đacima. Njih je, osim zaštite životne sredine, zanimalo i kako izgleda život u Barseloni, a šta je specifično za Holandiju i Švedsku. Ceo događaj svojim perom pratio je i poznati karikaturista Marko Somborac.

Događaj u OŠ “Drinka Pavlović” druga je speed dating sesija sa Evropom, nakon što je polovinom decembra 2023. održan prvi put.