Nakon nedavno oslikanog uličnog grafita Tok znanja“  koji je svoje mesto našao ispred Dečije biblioteke u Nišu, u okviru Evropske nedelje mobilnosti, u ulici Prijezdinoj, intervencijom u prosotru kreiran je i oslikan pešački prelaz koji treba da doprinese boljoj vidljivosti samog prelaza, koji zbog svoje lokacije i neposredne blizine crkve i osnovne škole ima veliku frekvenciju saobraćaja.

U saradnji sa umetnicama iz Udruženja umetnika „Artef“, Dečijim kulturnim centrom iz Niša i Gradom Nišom, EU Info kutak je sproveo nekoliko trajnih i održivih rešanja na ovoj lokaciji. Sam pešački prelaz, nazvan Kulturološka zebra, po rečima umetnice Nevene Stefanović sadrži elemente ornamenata narodne nošnje i pirotskog ćilima, a rad na grafitu je za nju i njene koleginice i kolege angažovane na ovom kreativnom zadatku, predstavljao veliko zadovoljstvo.

„Bolja bezbednost učesnika u saobraćaju, više prostora za kretanje bez prepreka, menjanje loših navika u saobraćaju, stvaranje uslova za lako i održivo kretanje u gradu Nišu, poruke su koje nosi Evropska nedelja mobilnosti“ podseća nas Danijela Vučić, menadžerka EU Info kutka u Nišu i dodaje da je od danas ovaj prostor ne samo lepši i atraktivniji već i funkcionalniji u smislu saobraćaja.

Posebno značajnim, ona smatra saradnju koja je ovog puta ostvarena između EU info kutka, Grada Niša, Dečijeg kulturnog centra i umetnica iz Udružnja „Artef“, kojom je obezbeđena participacija najmlađih u kreativnom procesu, ali i trajna rešenja za bezbedniji i kvalitetniji saobraćaj.

Tanja Obradović glavni gradski urbanista potvrđuje značaj ovakvog zajedničkog rada i kao posebno bitno ističe što je ostvareno da „jedan deo Prijezdine ulice ostane zatvoren za pristup automobilima i taj deo je uređen da bude bezbedan za igru najmlađih“.

Na ovaj način deo javne površine na kome je bilo prisutno parkiranje na neobeleženom i nepredviđenom mestu je trajnom merom preuređen u javnu površinu namenjenu za igru dece. Upravo su sama deca, zahvaljujući Dečijem kulturnom centru Niš, imala priliku da učestvuju u oslikavanju i kreiranju ovog kutka, koji ostaje bezbedna zona za igru na ovoj prelepoj lokaciji u blizini Saborne crkve.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, u četvrtak 22.9. u periodu od 16 do 20 časova biće orgranizovana i manifestacija „Dan bez automobila“, kada će za saobraćaj biti zatvorena ulica Vožda Karađorđa na potezu od Sinđelićevog trga do Ureda. Na ovom prostoru je predviđeno održavanje brojnih sportsko rekreativnih aktivnosti, umetničkih radionica kao i predstava Lutkarskog pozorišta iz Niša.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.