Škola “Jovan Miletić” u Trstu, otvorena pre skoro 250 godina, ponosi se dugom tradicijom iza koje stoje prve srpske porodice koje su naseljavale i gradile Trst, zajedno sa drugim zajednicama. Porodice uglednih srpskih trgovaca pre oko tri veka, rame uz rame sa ostalima u otvorenom Trstu, gradile su lice, ulice i duh grada. Danas je oko 10.000 Srba okupljeno oko pravoslavnog hrama u centru Trsta i škole sa dugom tradicijom, kao i bogatog arhiva i biblioteke. Želja im je otvaranje istorijskog muzeja. I u okolnim regijama, jezik i tradiciju neguju brojna udruženja, prenosi internet portal RTS-a u reportaži novinarke Maje Stojanović.

Procenjuje se da na području severne Italije, prema rečima predsednika crkvene opštine SPC u Trstu Zlatimira Selakovića, živi oko pedeset hiljada Srba a u celoj Italiji šezdeset hiljada. Održavaju čvrste veze, zahvaljujući i brojnim udruženjima, među kojima je nasjatrije Udruženje „Vuk Karadžić“ sa sedištem u Trstu koje od 1995. godine organizuje brojne manifestacije. Jedna od novijh inicijativa je osnivanje Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta koje je nedavno organizovalo multumedijalnu izložbu o Nikoli Tesli.

Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu, rekla je za portal RTS-a da su Italijani, kao domaćini pokazali veliku srdačnost i otvorenost za saradnju i da je pokrenula inicijativu bratimljenja gradova Trsta i Novog Sada, čija je realizacija trenutno usporena zbog pandemije. Više u reportaži objavljenoj na internet portalu javnog servisa.