Dvadeset peta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija“, ove godine posvećena Beogradu i Briselu, otvorena je u KC Grad-u u Beogradu, i možete je pogledati do 30. juna. Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva eminentna fotografa – jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji, ove godine iz Belgije.

Naime, autor iz Srbije u poseti glavnom gradu zemlje predsedavajuće EU fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na grad iz kojeg dolazi. Autor iz predsedavajuće EU zemlje, dok je u poseti Beogradu takođe fotografiše glavni grad Srbije objektivom „nostalgičnog fotografa“. Oba fotografa biraju i predstavljaju publici po 20 fotografija koje najbolje ilustruju sve ono što približava dva grada. Izložbe se organizuju u Beogradu i glavnom gradu zemlje predsedavajuće Evropskom unijom u toku predsedavanja i otvoraju ih zvaničnici dveju država.

Ove godine, Bojan Džodan, autor iz Srbije, boravio je u Briselu i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsetili na Beograd. U isto vreme, autor iz Belgije, Nik Hanes, posetio je Beograd i fotografisao grad i njegove žitelje objektivom nostalgičnog fotografa. Izbor od četrdeset fotografija koje su napravili Nik i Bojan čine izložbu Primenjena nostalgija.

Izložbu Beograd – Brisel koju organizuje Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Ambasadom Belgije, otvorili su Kati Bugenhout, ambasadorka Belgije u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Miroslav Gačević, v.d. pomoćnika ministarke za evropske integracije, i Bojan Džodan, autor iz Srbije.

„Velika mi je čast što sam danas ovde jer ova izložba svedoči koliko su naši gradovi slični, oba grada su veoma evropska, delimo istu ljubav prema lepim zgradama, muzejima, terasama gde da pijemo kafu“, istakla je na otvaranju izložbe Kati Bugenhout, ambasadorka Belgije u Srbiji.

„Ono što mi se najviše dopada, pored nesporne umetničke vrednosti fotografija i mogućnosti da otkrijemo fantastičan opus talentovanih evropskih fotografa, je to što ovakve izložbe ističu ono što nam je zajedničko. I ja čvrsto verujem da je ono što nam je zajedničko mnogo veće od onog što nas deli“, kazala Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Miroslav Gačević, v.d. pomoćnika ministarke za evropske integracije značaj ovih izložbi za obe strane, kako za građane Srbije, tako i za građane u glavnim gradovima zemalja članica EU :

„Pored kulturne razmene koja se sprovodi između Beograda i glavnih gradova država koje predsedavaju Savetom EU, ona je takođe bitna i jer se razbijaju određene predrasude koje postoje na obe strane, kako u Srbiji, tako i u državama članicama EU.“

„Bilo je donekle jednostavno pronaći paralele sa Beogradom u Briselu. Mi smo slična kultura, negujemo slične vrednosti“, kazao je Bojan Džodan, autor iz Srbije i istakao da ga je posebno dotaklo to što je u Evropskoj kući istorije u Briselu pronašao rečnik Vuka Karadžića i Sretenjski ustav: „U toj velikoj kulturi koju sam tamo posetio, ima mesta i za nas.“

Osnovna ideja ovih izložbi je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU. Do sada su uspostavljena brojna partnerstva, dok su izložbe organizovane u Beogradu, Parizu, Lisabonu, Pragu Stokholmu, Helsinkiju, Berlinu, Beču, itd.