Premijerka Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji i ambasador Ukrajine prisustvovali su 28. marta otpremi energetske opreme Ukrajini koju Srbija obezbeđuje uz podršku Mehanizma civilne zaštite EU. Uređaji su ukratko predstavljeni na kamionima pre nego što su poslati u Rumuniju odakle će biti isporučeni u Ukrajinu.

„Kamioni sadrže 19 različitih elektronskih uređaja, delova električne infrastrukture koje je Srbija odlučila da podeli sa narodom Ukrajine. Ruska agresija na Ukrajinu je proizvela brojne probleme i do danas više od 17 miliona Ukrajinaca ima potrebu za određenom vrstom pomoći“, kazao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

 

Donaciju finansira Srbija, a transport omogućava Evropska unija, preko Mehanizma civilne zaštite.

On je rekao da Rusija sistematski uništava ukrajinsku civilnu energetsku infrastrukturu i zahvalio Vladi Srbije koja je odlučila da se pridruži EU u obezbeđivanju opreme i pomoći koja se šalje Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač kaže da se ruska agresija protiv Ukrajne nastavlja i da je do sada je uništeno više od 50 odsto energetske infrastrukture.

„Proteklu zimu smo proveli u hladnoći, a pomoć u obnovi energetske infrastrukture je neophodna“, rekao je on.

„Mi smo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je uspela sa izdvoji i donira ovakvu vrstu pomoći i ovo je nastavak naše politike humanitarne pomoći ugroženom stanovsništvu Ukrajine“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu“, rekla je Brnabić prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz kompanija „DB Šenker“ u Šimanovcima.

Ispraćanju opreme su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

Mehanizam civilne zaštite

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.