Povodom Svetskog dana izbeglica EU info kutak iz Novog Sada organizovao je besplatnu projekciju filma Želimira ŽilnikaDestinacija_Srbistan“ u Kulturnom Centru Novog Sada.

U svetu se ovaj dan obeležava kao dan snage, hrabrosti i istrajnosti preko 20 miliona izbeglica, od kojih je skoro polovina dece. Svake godine, svetska pažnja se usmerava na položaj izbeglih i raseljenih osoba širom sveta, na razloge zbog kojih napuštaju svoje zemlje i na poteškoće sa kojima se suočavaju u zemljama koje im pruže utočište.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da se u statusu izbeglice u našoj zemlji nalazi 27.802-oje ljudi (19.038 iz Hrvatske i 8.764 iz Bosne i Hercegovine), kao i više od 201.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.  Prema podacima, od 2015. godine kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata iz Azije i Afrike, trenutno ih je blizu 3.000, najčešće poreklom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije. Četvrtinu od njih čine deca, koja idu u školu u Srbiji.

Film “Destinacija Srbistan” pokazuje njihove sudbine. Iako sniman tokom 2014. njegova snaga ne jenjava, što je posvedočila i publika koja je prisustvovala projekciji. On predstavlja priču ilegalnih migrantia i tražioca azila u Srbiji, smeštenih u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka. Oni prolaze kroz period adaptacije na život i društvene okolnosti u Srbiji. Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov cilj je da stignu do zemalja Evropske Unije.

Jak socijalnopolitički kontekst u kom su se zatekli, oslikava ne samo problem velikih migracija, već i ekonomsku i političku situaciju u Srbiji, ali i individualne vrednosti aktera filma, tako da oni postaju junaci sa kojima se gledaoci identifikuju i čiju sudbinu i borbu mogu da razumeju i dele. Ovo je film potrage za slobodom, kojoj svi teže.

Film je nastao u okviru projekta Evropske unije „Jačanje medijske slobode u Srbiji“.