Doprinos nauke u poljoprivredi od suštinskog značaja je u današnjem svetu koji se suočava sa ratnim sukobima nedaleko odavde, kao i u tome da se izbegnu potencijalne krize bezbednosti hrane, izjavio je Nikola Bertolini, šef za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji u Somboru, povodom prezentacije projekta „Nabavka opreme za ispitivanje sorti biljaka“ koju finansira EU kroz IPA program.

Isporučena oprema bila je neophodna, jer je ranije dostupna bila zastarela ili nekompletna. Time se značajno poboljšava kapacitet Srbije za ovakvu vrstu testova. Nabavka je obuhvatala specijalizovani parcelni kombajn sa pratećim priključcima – sejalice (isporučena u Somborsku poljoprivrednu servisnu stanicu), hladnjače za skladištenje uzoraka semena (dostavljeno i stanici Sombor a.e.), isporuka voća /vinogradarski traktor (isporučen poljoprivrednim zavodima u Sremskim Karlovcima, Beogradu i Čačku).

„Ova pomoć dolazi pored druge podrške EU, uključujući IPARD, koja je usmerena na dobrobit zajednice poljoprivrednika i prerađivača hrane. Srbija već postiže dobre rezultate u proizvodnji hrane i izvozu u EU, ali to može i biće još bolje u narednim godinama“, istakao je Bertolini.

Srbija sprovodi sopstvena terenska ispitivanja u okviru procedure za odobravanje novih biljnih sorti (onih dozvoljenih za gajenje na nacionalnoj teritoriji). Postupkom administrativno upravlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i njegova Uprava za zdravlje bilja, dok terenska ispitivanja vrše specijalizovane institucije kao što su naučni instituti i poljoprivredne stanice.

IPARD je glavni izvor finansiranja EU za pomoć zemljama kandidatima da se pripreme za jedinstveno tržište i Zajedničku poljoprivrednu politiku. Za period 2015-2020 EU je stavila na raspolaganje 175 miliona evra (zajedno sa nacionalnim sufinansiranjem od 55 miliona evra to je 230 miliona evra). Za period 2021-2027 došlo je do povećanja doprinosa EU na 288 miliona evra, tako da uz nacionalno sufinansiranje poljoprivrednicima stavlja na raspolaganje 377 miliona evra. Uz komplementarna sredstva potrebna od konkretnih farmera za projekte IPARD III može doneti 550 miliona ulaganja u poljoprivredni sektor.