U Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji posebno su istaknute pozitivne promene u domenu ekonomije, dok je u oblastima slobode medija, vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije Srbija pokazala sporiji napredak, rečeno je u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, prilikom predstavljanja ovog dokumenta u Novom Sadu.

Izveštaj Evropske komisije prezentovala je šefica sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije Evropske unije u Srbiji Radica Nusdorfer, koja je detaljnije govorila o delovima koji se bave ekonomijom.

„Ekonomski deo izveštaja veoma je pozitivan ali, naravno, ima nekoliko oblasti kojima bismo voleli da Srbija pristupa brže i efikasnije. Jedna je zasigurno unapređenje poslovnog okruženja, što bi uticalo na nove investicije, kako domaće tako i strane, a istaknuta je i potreba da se restruktuiraju preduzeća u vlasništvu države. Fiskalni rezultati su odlični, ali nerestruktuirana preduzeća predstavljaju pretnju fiskalnoj stabilnosti pa bismo voleli da vidimo da se više energije ulaže u to. Naravno, važne su strukturne reforme koje idu uz sve ovo, u već pomenutom poslovnom okruženju, ali i u poreskoj upravi kako bi se efikasnije sprovodile poreske politike“, rekla je ona.

Skupu su prisustvovali predstavnici vojvođanskih lokalnih samouprava, gradskih i pokrajinskih ustanova i organizacija, kao i predstavnici civilnog sektora. O izveštaju su govorili i  potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić.

„Sadržaj izveštaja je pozitivan i to nas je obradovalo i ohrabrilo. U njemu je saopšteno da nema stagnacije, niti nazadovanja. Posebnu pažnju i više napora i vremena moramo uložiti u deo koji se odnosi na javnu upravu i na borbu protiv organizovanog kriminala. Kada je u pitanju Vojvodina, posebno nam je važno da održimo i unapredimo međuregionalnu saradnju, odnosno da učestvujemo u projektima prekogranične saradnje. To je ono što posebno poboljšava kvalitet života u Vojvodini jer su u pitanju značajni infrastrukturni projekti“, istakao je Drakulić.

U diskusiji koja je usledila nakon pozdravnih govora učestvovali su i šefica odseka za međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Sanja Šifliš, profesori Vladimir Medović i Dragan Ilić sa Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, kao i generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad, Aleksandar Simurdić. Šefica sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije Evropske unije u  Srbiji, Radica Nusdorfer osvrnula se i na pitanje proširenja Evropske unije 2025. godine.

„Proširenje je definitivno na EU agendi, to je istaknuto u Strategiji o Zapadnom Balkanu koju smo objavili u februaru, ali istina je da EU mora biti spremna za nove zemlje članice. Tako je bilo sa svakim proširenjem. Moja zemlja, Slovenija, postala je članica 2004. godine, ali morali smo čekati da EU bude spremna za to. No, sve ide nekim svojim tokom i do 2025. Evropska unija bi trebalo da bude spremna za nove članice, ali pitanje je da li će potencijalne članice biti spremne. Mi se nadamo da hoće“, izjavila je Nusdorfer.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, koji je obuhvatio period od oktobra 2016. do aprila 2018. godine, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je 17. aprila premijerki Republike Srbije Ani Brnabić. Izveštaj se može pročitati na ovom linku https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20180417-serbia-report.pdf