Srbijagas dobija savremeni softver za upravljanje gasnim transportnim sistemima zahvaljujući EU

0

Novouspostavljeni sistem daljinskog nadzora i upravljanja gasnim transportnim sistemima – SCADA u koji je Evropska unija uložila bespovratna sredna u iznosu od 1.7 miliona evra predstavljen je danas u zgradi NIS u Novom Sadu.

„Za nas je ovo zaista jedan važan trenutak kojim želimo da ponovo potvrdimo veliku saradnju koju Evropska unija ima sa Srbijagasom kada je reč o razvoju gasnog tržišta. Konkretnan povod je završetak projekta uspostavljanja takozvanog SCADA sistema daljinskog nadzora i upravljanja gasnim transportnim sistemima. Ovaj novouspostavljeni sistem omogućiće Srbijagasu odnosno novoformiranoj kompaniji TransportGas da efikasno sprovedu otvaranje gasnog tržišta i omoguće slobodnu trgovinu na tržištu“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

On je dodao da veruje da će ovaj projekat imati pozitivne efekte na sigurnost snabdevanja gasom u Srbiji, te da je ovim projektom obezbeđena najnovija tehnologija za Srbiju koja je u potpunosti usklađena sa Evropskom unijom.

„Čestitao bih Srbijagasu na postignućima u finansijskoj konsolidaciji ove firme kao i na prvom koraku koji je napravljen u procesu razdvajanja firmi time što je osnovano jedno posebno pravno lice koje je zaduženo za prenos gasa – TransportGas“, rekao je ambasador Fabrici.

Veliki problem u ranijem poslovanju bila je neusklađenost sistema kontrole, gde je jedan deo posla obavljao Univerzitet u Novom Sadu, a drugi Univertitet u Beogradu, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

„Zahvaljujući donaciji EU on je sada usaglašen i možemo dalje da radimo. SCADA sistem sakuplja podatke, mi vodimo računa o kvalitetu i potrošnji gasa i nama to unapređuje način na koji radimo. Osim toga, dobili smo i nešto hardverske opreme, a ceo sistem implementirao je Simens“, rekao je direktor Bajatović.

Direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger rekao je novinarima da je implementacija „SCADA“ sistema za njegovu kompaniju bio veoma zahtevan projekat i da su ispoštovani svi važeći i najviši standardi u ovoj oblasti.

„Ovo je važan korak na putu za Srbiju koja ovim implementira evropske standarde kada je reč o regulaciji tržišta i upravo zahvaljujući ovom novom sistemu daljinskog nadzora i upravljanja transportnim gasnim sistemom postavlja temelje za to“, kaže direktor Simensa.

Restruktuiranje i razdvajanje Srbijagasa jedan je od preduslova za otvaranje Poglavlja 15, koje se tiče energetike i ovaj preduslov bi trebalo da bude ispunjen do oktobra 2020. godine.

Nakon predstavljanja SCADA sistema, ambasador Fabrici se sastao sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Podeli

Comments are closed.