Brojni projekti su uspešno realizovani u okviru programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus u Žagubici, Zaječaru i Knjaževcu, a neke od njih danas je posetio šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini.

U naselju Krepoljin u Opštini Žagubica Nikola Bertolini obišao je renoviranu ambulantu koja sada ima izdvojeno pedijatrijsko odeljenje i novu opremu i tako meštanima Krepoljina i okolnih sela može da pruži unapređene zdravstvene usluge. Uz EU podršku od skoro 180.000 evra zamenjeni su krov, stolarija, podovi, a urađena je i termoizolacija fasade sa rekonstrukciju grejanja i mokrih čvorova.

„Drago mi je kada vidimo kako su sredstva Evropske unije iskorištena ovde u Krepoljinu jer su uložena u direktnu dobrobit stanovništva”, rekao je Nikola Bertolini.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović je istakao značaj podrške Evropske unije i važnost ambulante u Krepoljinu za stanovnike.

Bertolini i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić,  posetili vrtić „Đurđevak” u kome sada najmlađi Zaječarci imaju bolje uslove za boravak zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU  i značajnom učešću Grada Zaječara. Pored unapređenja energetske efikasnosti objekta kroz zamene krovnog pokrivača i stolarije, natkrivanje postojećih krovnih terasa i termoizolacije fasade vrtić je dobio i informatičku opremu.

„Sredstva Evropske unije su zajedno sa sredstvima lokalne samouprave ovde uložena na pravi način u rekonstrukciju vrtića. Jedna od najvažnijih aktivnosti za lokalnu samoupravu jeste obrazovanje i briga o najmlađima a na taj način pruža podršku i roditeljima. Ovaj projekat je primer kako treba voditi računa o obrazovanju, deci i roditeljima i njihovoj budućnosti”, rekao je  Bertolini.

„Kroz projekat je renovirano 1.600 kvadrata prostora kao i krovna konstrukcija i time je obezbeđeno da više od 180 dece ali i 50 vaspitača i drugog osoblja koji su u ovoj instituciji zaposleni, imaju bolje uslove za rad”, rekao je gradonačelnik Zaječara i dodao da su radovi na projektu započeti u februaru a završeni već u junu i izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u sprovođenju rekonstrukcije ovog, drugog po veličini, vrtića u Zaječaru.

Bertolini je, tokom posete Zaječaru, razgovarao sa predstavnicima civilnog društva iz Istočne Srbije. Oni su mu približili svoje napore i aktivnosti na unapređenju života građana, ali i ukazali na izazove sa kojima se suočavaju u ovom delu Srbije a za koje im je potrebna podrška i EU.

U Knjaževcu je šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini sa predsednikom Opštine Milanom Đokićem obišao novoizgrađene sportske terene – dva rukometna i četiri košarkaška terena sa asfaltnom podlogom. Uz ovu podršku EU od skoro 170.000 evra uloženih u sportsku infrastrukturu, knjaževački sportisti, mladi i rekreativci sada imaju značajno unapređenje uslove za bavljenje sportom.