„Kada smo muž i ja izgubili posao i kada mi je umro otac, namerila sam da prodam njegovu kuću, u kojoj je bilo puno starih, ali vrednih stvari. Ipak, onda sam se zapitala – da li da baš ja budem ta koja će prekinuti tu tradiciju? I rekla sam – Ne“, kaže Stanka Čoban, prva heroina kulturnog nasleđa, koja je u Jugoslovenskoj kinoteci primila nagradu u izboru koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i Evropa Nostra Srbija.

Nasledivši roditeljsku kuću punu šokačke nošnje, starog nameštaja, majčinog i bakinog miraza, produbili su se osećaj i ljubav za baštinu, tradiciju i kulturu onoga što joj je u detinjstvu usađeno u roditeljskoj kući. Stoga, Stanka 2009. godine otvara etno kuću “Didina kuća“ u kojoj posetiocima pokazuje način života Šokaca i drugih naroda u ovom delu Vojvodine. Paralelno organizuje brojne aktivnosti edukativnog karaktera, poput, “Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primena kroz savremene trendove“, “Mirisi iz bakinog kuvara“, međunarodnu školu sviranja gajdi, školu zlatoveza, dok se u staroj Pištinoj kovačnici školska deca mogu upoznati sa načinom života bačkih seljaka, što upotpunjuje ukupnu sliku o životu u prošlosti.

Novoustanovljena nagrada Evrope nostre Srbija „Heroji nasleđa“ samim nazivom pokazuje nameru da se pronađu i istaknu pojedinci – osvedočeni borci za očuvanje nasleđa, koji to rade na poseban, herojski način, naveo je glumac Dragan Mićanović, član žirija za dodelu nagrade, tokom čitanja obrazloženja.

„Didina kuća je uspela da izbori mesto svojevrsnog hroničara prošloga vremena, čuvara narodnog blaga, tradicije  i kulturnog nasleđa. Višestruki talenti Stanke Čoban, koje je nasledila i razvila ne samo pojedinačno već i sa celom svojom porodicom i prijateljima, komšijama, neodvojivi su deo i značajan segment revitalizacije Bača. Mnogi saradnici, gosti i učesnici Dana evropske baštine, letnjih škola arhitekture, volonterskih kampova i dugogodišnjeg projekta „Vekovi Bača“ su značajne utiske i uspomene stekli i poneli iz etnološke postavke, ali što je veoma važno i ukusa i uživanja ispod „letnjikovca“ u Didinoj kući“, navodi se u obrazloženju žirija.

„Lični doprinosi čine veliku razliku. Stanka Čoban, prva dobitnica nagrade Heroj/Heroina u Srbiji, zapravo je bila inspiracija za stvaranje ove nagrade sa Europe Nostra, koju ćemo dodeljivati svake godine. Poziv ove izuzetne dame simbolizuje brigu o održivom nasleđu i posvećenost u izgradnji veza između različitih zajednica. Stanka je velika Evropljanka, sa svim vrednostima koje promoviše i prihvata u svom radu. Njen doprinos očuvanju kulturnog nasleđa je važan podsetnik za sve nas na moć individualnog delovanja, angažovanja zajednice, za boljitak naših društava.Srpsko kulturno nasleđe donosi neverovatnu vrednost bogatstvu i kulturnoj raznolikosti našeg zajedničkog evropskog nasleđa – nasleđa koje delimo zajedno“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Baština je najneposrednija spona sa  našom istorijom, našom prošlošću, i uopšte – sa osvedočenim vrednostima. Na njima počivaju celokupna civilizacija, naše dosadašnje znanje i razumevanje života i ljudi. A ako bi bilo više entuzijasta poput gospođe Čoban, koja je s toliko ljubavi i posvećenosti sačuvala sećanje na svoju porodicu i okolinu, naša znanja i naši životi bi bili mnogo bogatiji. Zato vam, draga gospođo Čoban, u ime naše organizacije i u moje lično ime od srca, najtoplije čestitam“, navodi predsednica organizacije Evropa Nostra Srbija Irina Subotić.

Dani evropske baštine 2022. obeleženi su temom „Održivo nasleđe“ i širom Evropa se održavaju od 10. do 18. septembra. Manifestaciju Dani evropske baštine ustanovio je Savet Evrope je 1985. u Francuskoj, ali se od 1999. vodi kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Saveta Evrope. Dani evropske baštine omogućavaju građanima da istražuju kulturu kroz tematske događaje i otkrivaju istoriju ljudi i lokaliteta koji su doprineli oblikovanju kulture i nasleđa Evrope.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Evropa Nostra Srbija, članica je široke pan-evropske mreže za zaštitu kulturnog i prirodnog nasleđa, Evropa Nostre sa sedištem u Hagu, a koju čini 250 nevladinih organizacija i 1500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država, sa ciljem očuvanja nasleđa celokupnog evropskog kontinenta. Europa Nostra – Naša Evropa,  govori o zajedničkom kulturnom prostoru koji ne poznaje granice.