Ključevi 26 stanova namenjenih porodicama izbeglica i intereno raseljenih lica, čiju je izgradnju finansirala EU, uručeni su danas u Kragujevcu. Ključeve su svečano uručili Radomir Nikolić, gradonačelnik Grada Kragujevca, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ivan Gerginov, pomocnik komesara za izbeglice i migracije  Republike Srbije i Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR) na ceremeniji održanoj u ulici Velimira Stevanića, u naselju Bresnica u Kragujevcu.

Novi stanovi izgrađeni su za porodice izbeglica i interno raseljenih lica, smeštenih u kolektivnom centru “Trmbas”, poslednjem u Kragujevcu kao i za socijalno ugrožene porodice iz lokalne zajednice u okviru projekta “Za bolji život”. Cilj projekta koji finansira Evropska unija, u iznosu od 14,2 miliona evra, je unapređenje životnih uslova prisilnih migranata u Srbiji i pomoć Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije u  zatvaranju preostalih kolektivnih centara. Vrednost radova u Kragujevcu je 536.000 evra.

Photo: Shubuckl

Photo: Shubuckl

Dvadeset šest porodica korisnika (81 osoba) među kojima je dvadeset porodica interno raseljenih lica (63 osoba), jedna jednočlana izbeglička porodica iz KC „Trmbas“ i pet socijalno ugroženih domicilnih porodica (17 osoba) dobili su stanove u novoj zgradi socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima. Porodice imaju pravo korišćenja stanova sve dok su u stanju socijalne potrebe.  Prema konceptu projekta, zgrada ima i porodicu domaćina (petočlana-člana porodica) čija je uloga da povezuje stanare zgrade sa Centrom za socijalna pitanja „Solidarnost”, koji im pruža dodatnu neophodnu pomoć.

Komesarijat za izbeglice i migracije je odgovorna institucija za rešavanje stambenih I drugih potreba izbeglih i raseljenih lica i zatvarnje kolektivnih centara. Kao idejni  tvorac i predlagač projekta Komesarijat je obezbedio i učesće Republike Srbije u iznosu od 840.000 evra.  Grad Kragujevac je u svojstvu investitora obezbedio građevinsko zemljište sa odgovarajućom komunalnom infrastrukturom u ulici Velimira Stevanića, naselje Bresnica. Tehničku i finansijsku podršku, izradu projekata, izgradnju ove zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i njeno opremanje nameštajem i belom tehnikom i drugih objekata u okviru projekta „Za bolji život“ obezbedio je UNHCR u visini od 5% njegove vrednosti, a u partnerstvu sa NVO Vizija. Izbor korisnika je obavila stručna komisija koju su činili predstavnici Grada, Centra za socijalni rad, Komesarijata za izbeglice i migracije, UNHCR, Vizije.