Pomeranje naučnih, ljudskih i tehnoloških granica, priča uspeha ANTARES-a i BioSens-a

Tokom razgovora sa prof. dr Vesnom Bengin, suosnivačem Instituta BioSens, članicom Upravnog odbora Instituta od njegovog osnivanja 2015. i rukovodiocem projekta ANTARES, ispričaćemo neka od najvažnijih postignuća, kao i put razvoja u tržišno orijentisan vodeći evropski centar naučne izvrsnosti sa jedinstvenim multidisciplinarnim istraživačkim pristupom digitalnoj transformaciji poljoprivrede. Zato, budite sa nama u novom izdanju Startap doručak specijala. koji zajednički organizuju Naučno-tehnološki park u Nišu  i  EU info kutak Niš u sredu 24. maja od 11 časova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu (Aleksandra Medvedeva 2a / Motorola sala).

Učešće na događaju je besplatno uz obaveznu prijavu putem prijavnog formulara.

Događaj se organizuje uživo u Naučno-tehnološkom parku za sve zainteresovane, dok će nedelju dana nakon održavanja snimak biti dostupan na Youtube kanalima organizatora.

Institut BioSens je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, koji se fokusira na multidisciplinarna naučna istraživanja naprednih informaciono-komunikacionih tehnologija i njihove primene u biosistemima, prvenstveno poljoprivredi. Institut primenjuje sinergijski pristup istraživanju u nekoliko pravaca:  mikrotehnologija i nanotehnologija, mikrofluidika, nauka o materijalima, masovna spektrometrija, robotika, biosenzori, metamaterijali i druge srodne oblasti fokusiraju se na razvoj novih senzorskih rešenja za prikupljanje poljoprivrednih podataka, dok se istraživanja u oblasti daljinske detekcije bave  analizom slika koje dolaze iz izvora poput satelita i dronova.

Da bi se prikupljeni podaci razumeli i ispravno interpretirali, fokus se stavlja na oblasti veštačke inteligencije, analitike velikih podataka, mašinskog i dubokog učenja, u cilju davanja preporuka za optimizaciju poljoprivredne proizvodnje. Istovremeno, sprovode se istraživanja biosistema, posebno u oblasti biodiverziteta, aerobiologije, alternativnih proteina i preciznog uzgoja.

Projekat ANTARES ima posebnu ulogu u razvoju Instituta BioSens, a to je prepoznala Evropska komisija koj je ovaj  projekat rangirala kao prvi u celom Horizon 2020 Teaming pozivu. Sa budžetom od  30 miliona evra koji su zajednički uložile Evropska unija i Republika Srbija, projekat ANTARES je najveća pojedinačna investicija ikada u srpsku nauku, koja obuhvata kako kapitalna ulaganja u istraživačku infrastrukturu tako i ljudske resurse Instituta. Pored naučne izvrsnosti, ANTARES projekat se fokusira i na razvoj novih politika koje će podstaći napredak naučno-istraživačke zajednice u Srbiji i ekonomski rast u čitavom regionu.

Kako bi u Evropskoj godini poslovnih veština pokrenuli teme od važnosti za unapređenje poslovnih veština i jačanje konkurentnosti kompanija, EU info kutak Niš i Naučno-tehnološki park u Nišu pokrenuli su specijalno izdanje Startap doručka. Evropska komisija je 2023. proglasila godinom poslovnih veština kako bi se podstaklo kontinuirano obrazovanje i osnažili ljudi i kompanije da doprinesu zelenoj i digitalnoj tranziciji, podržavajući inovacije i konkurentnost.