Prodaja nije bauk“ naziv je prvog specijala Startap doručka koji zajednički organizuju Naučno-tehnološki park u Nišu  i  EU info kutak Niš u utorak, 28. marta od 11 časova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu (Aleksandra Medvedeva 2a / Motorola sala). Tokom ovog razgovora sa Nebojšom Bjelotomićem, direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“ ćemo pokušati da dekodiramo proces prodaje koja je od izuzetne važnosti za opstanak i rast startapova.

Učešće na događaju je besplatno uz obaveznu prijavu putem prijavnog formulara.

Sa namerom da u Evropskoj godini poslovnih veština pokrenu teme od važnosti za unapređenje poslovnih veština i jačanje konkurentnosti kompanija, EU info kutak Niš i Naučno-tehnološki park u Nišu pokrenuli su specijalno izdanje Startap doručka. Evropska komisija je 2023. proglasila godinom poslovnih veština kako bi se podstaklo kontinuirano obrazovanje i osnažili ljudi i kompanije da doprinesu zelenoj i digitalnoj tranziciji, podržavajući inovacije i konkurentnost.

Prodaja kao veština je važna za opstanak i rast startapa što pokazuje i nedavno objavljeni Startap skener, kvantitativni izveštaj o stanju domaćeg startap ekosistema koji Inicijativa „Digitalna Srbija“ sprovodi na godišnjem nivou. Ovde nalazimo da su najčešće oblasti u kojima su osnivači startapa zaposlili nove članove tima u 2022. godini bili prodaja (32,0%) i marketing (29,1%). Ovi rezultati su u skladu i sa prošlogodišnjim ciljevima startapova, kada su „rast prodaje” i „rast broja korisnikabili dva od tri ključna razvojna prioriteta u startap ekosistemu. Iz planova za zapošljavanje u 2023. godini, vidimo da su, pored zapošljavanja programera, prodaja (51,5%) i marketing (49,1%) i dalje najzastupljenije oblasti.

Događaj se organizuje uživo u Naučno-tehnološkom parku za sve zainteresovane, dok će nedelju dana nakon održavanja snimak biti dostupan na Youtube kanalima organizatora.

 

O PREDAVAČU:

Nebojša Bjelotomić je rođen u Beogradu, a diplomirao je kao stipendista Bostonskog univerziteta u oblasti biomedicinskog inženjeringa. Karijeru je započeo u jednom američkom startapu, a nakon povratka u Srbiju radio je u IBM-u, zatim i u Fujitsu Simensu gde je vrlo brzo došao do pozicije sa koje je vodio poslovanje u celom regionu. Paralelno je nastavio svoje usavršavanje magistraturom u oblasti menadžmenta i marketinga i postao direktor kompanije Printec koja se bavi razvojem rešenja za automatizaciju finansijskih transakcija, da bi poslednjih pet godina proveo na mestu direktora kompanije Saga koja je u tom periodu zabeležila značajan rast — pored učvršćivanja pozicija u tradicionalnim oblastima, nadgledao je razvoj segmenta za veštačku inteligenciju i data science. U poslednjih nekoliko meseci kao poslovni anđeo podržao je domaće startap timove u njihovim naporima za širenje na svetskom tržištu i direktno učestvovao u četiri investicije ukupne vrednosti od pola miliona evra. Početkom oktobra 2021. godine preuzeo je poziciju direktora nevladine i neprofitne organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“.

Startap doručak je događaj koji je pokrenuo Naučno-tehnološki park kao vid mesečnog  neformalnog okupljanja zaposlenih iz startap i tehnološko-razvojnih kompanija članica NTP-a, ali i studenata i šire zajednice oko određene aktuelne teme koju iznosi eminentni predavač. Startap doručak specijal posvećen je Evropskoj godini poslovnih veština i zajedno ga organizuju EU info kutak i NTP Niš. U okviru serije događaja ugostićemo stručnjake za poslovanje i inovacije koji će ponuditi svoju stručnost i podršku. Unapređivanje zaposlenih veštinama koje su tražene doprinosi održivom rastu, vodi do više inovacija i poboljšava konkurentnost kompanija.

EU podstiče razvoj nauke i inovacija u cilju stvaranja tehnoloških preduslova za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope. Sredstva EU namenjena ovom sektoru u Srbiji koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanje sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske privrede. Brza transformacija rezultata istraživanja i podataka u održiva i ekonomski održiva rešenja je ključna za postizanje ambicioznih ciljeva politike EU.