Stigla još jedna tura medicinskih zaliha iz Evrope

0

Slovačka Republika jedna je od zemalja Evropske unije, koja je ponudila Srbiji pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona, te je danas u Ginekološko-akušersku kliniku u Beogradu stiglo 5000 zaštitnih mantila, 247 paketa sa sredstvima z ahigijenu, 15.000 PCR testova i pet baterijskih akumulatora.

U pitanju je donacija koja se ostvaruje kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM). Evropska unija platila je i deo troška transporta ove opreme.

Pomoć će svečano uručiti slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

Takođe, pomoć Srbiji ponudila je i Nemačka, te se očekuje i donacija od 45.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku, kao i 970 litara sredstva za dezinfekciju površina.

Podsetimo i da je kroz Mehanizam civilne zaštite Francuska krajem decembra donirala Srbiji pet generatora od po 10 litara, pet ekstraktora kiseonika, pet protočnih ventila, pet kiseoničnih nosnih kanila, 200 maski sa visokom koncentracijom kiseonika, kao i 200 maski sa niskom koncentracijom kiseonika.

Više o podršci Evropske unije sektoru zdravstvene zaštite u Srbiji možete pročitati u zasebnoj vesti.

Šta je Mehanizam civilne zaštite?

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine,

Mehanizam je ponovo aktiviran, na zahtev Srbije, tokom krize nastale pandemijom virusa korona. Kroz Mehanizam civilne zaštite EU u Srbiju je stigla medicinska oprema, laboratorijski materijal, lična zaštitna oprema, a jedna od konkretnih isporuka podrazumevala je dopremanje 10.000 maski iz skladišta hitne medicinske opreme Evropske unije – RescEU.

Podeli

Comments are closed.