Evropska unija i dalje predstavlja projekat mira i solidarnosti, kao i zonu prosperiteta i demokratije gde ljudi mogu da ostvaruju svoje snove, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na otvaranju Festivala Evrope, koji je održan na Kalemegdanu.

Na Kalemegdanskom šetalištu postavljeni su štandovi na kojima su se predstavile zemlje članice, i gde su građani mogli da probaju hranu iz različitih delova Evrope, ali da se upoznaju i sa kulturnom ponudom i čak dobiju i knjige na jeziku zemlje.

Pored zemalja članica, štandove su imali i Ministarstvo za evropske integracije i Evropski pokret u Srbiji, a organizovane su i razne aktivnosti za decu, EU kviz, kao i muzički program.

Na otvaranju su učestvovali i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Šef Delegacije EU poručio je da je za građane Srbije EU prilika da rade – da traže posao u EU ili da rade u Srbiji u kojoj kompanije iz EU donose posao, ili da imaju bolji životni standard, kao i nove standarde za zaštitu životne sredine i bezbednost.

„To znači prilike za građane Srbije i to gradimo zajedno sa Vladom Srbije“, rekao je Žiofre.

Evropski put Srbije je jasno zacrtan, izjavila je ministar Joksimović i istakla da je, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila proces evropskih integracija, uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je rekla da građani Srbije jasno žele da vide evropsku budućnost.

Članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su, kaže, finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zahvalnost Delegaciji Evropske unije i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da građani vide ko sve čini EU.

“Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme“, rekao je Vesić.

Dodao je da evropski kontinent može da opstane u budućnosti samo ako bude jedinstven u politici i ekonomiji.

Vesić je naveo i da veruje da će Srbija postati članica EU, jer smatra da joj je mesto u evropskoj zajednici i istakao da to nije postala do sada zbog različitih istorijskih okolnosti.