Tokom dva dana, novosadski EU info kutak organizovao je onlajn radionice o podkastima i time radno ušao u septembar.

Već dobro poznate radionice o kreiranju podkasta , ovog puta u onlajn formatu, privukle su tradicionalno mnogo ljudi, pa je tokom dva dana obuku prošlo oko 80 budućih podkastera i podkasterki.

Učesnici su se upoznali sa osnovama potrebnnim za pokretanje podkasta, najčešćim alatima koje koriste podkasteri, a u to ih je uputila Goranka Jednak Mkasimović, predstavnica Radiodays Europe Podcast Day i producentkinja audio sadržaja.

Tokom drugog dana radionice oprobali su se i u neizostavnom elementu podkasta – kolokvilelna storytelling, odnosno veštini pričanja priča, te imali priliku da počnu da razvijaju svoje ideje za podkast.

Veliki broj polaznika ovih radionica sada je već konstanta, a u prilog tome govori činjenica da u svetu postoji više od million podkasta na više od 100 jezika. Na srpskom objavljuje oko stotinu podkastera, a onih koji ih slušaju mnogo je više. Iako živimo u eri vizuelnih senzacija, čini se da je radio iznova našao svoj put do publike i da je zvuk nezamenljivi magnet koji privlači ljude svih uzrasta i interesovanja, ali i postaje naša intimna zona razmene ineresovanja i razmišljanja.

Šta se sluša, ko je zvezda, ima li ko i koliki uticaj u zvučnom pejzažu podkasta, o svim ovim pitanjima uskoro raspravljamo ponovo na nekim novim radionicama.