Evropska unija, zbog krhke ekonomske situacije suočena s rastom siromaštva, čak i ako se nezaposlenost postupno smanjuje.

BRISEL, 23. januar 2014. (FoNet) – Evropski komesar za zapošljavanje Laslo Andor rekao je da je Evropska unija zbog krhke ekonomske situacije suočena s rastom siromaštva,piše internet portal EUobserver.

Predstavljajući godišnji izveštaj o razvoju u oblati zapošljavanja i socijalne politike 2013., on je rekao da „vidimo značajno povećanje siromaštva… čak i ako se nezaposlenost postupno smanjuje“.

Prema istraživanju Evropske komisije, postepeni pad nezaposlenosti kako se evropska ekonomija oporavlja verovatno neće biti dovoljan da bi preokrenuo trend povećanja siromaštva.

Mala primanja produbljuju jaz

Sve veći broj ljudi radi na određeno vreme, a mala primanja takođe će produbiti jaz između bogatih i siromašnih u Evropi.

„Moramo obratiti pažnju ne samo na otvaranje radnih mesta, već i na njihov kvalitet kako bismo postigli održiv oporavak koji će smanjiti ne samo nezaposlenost nego i siromaštvo“, rekao je Andor.

Nezaposlenost u EU iznosi 11 odsto, a u evrozoni 12 odsto.

Eurostat procenjuje da je u evrozoni nezaposleno više od 19 miliona ljudi. Nezaposlenost među mladima iznosi 23 odsto.
Podaci otkrivaju velike razlike između pojedinih država članica.

Velike razlike

Grčka i Španuja imaju najveću stopu nezaposlenosti od 27,3 odnosno 26,7 odsto, više nego pet puta više nego u Austriji i Nemačkoj.

Samo svaki treći Evropljanin može se izvući iz siromaštva u roku godine dana. Pronalazak posla ne znači izlazak iz siromaštva za mnoge ljude zbog malih primanja, ističe EK.

Minimalne plate uvela je 21 država članica, a one se kreću od 160 evra u Bugarskoj do 1.874 evra mesečno u Luksemburgu, a 11 država ima minimalne plate manje od 500 evra mesečno.

„Da bi se čovek izvukao iz siromaštva, treba da pronađe posao. Ali to nije uvek dovoljno: naše analize pokazuju da je pronalazak posla izlaz iz siromaštva u samo pola slučajeva“, rekao je Andor.

„Nažalost, ne možemo reći da posao nužno znači i pristojan životni standard.“

Komisija je pozvala države članice da obezbede da socijalna pomoć bude dostupna svima.

Izvešta procenjuje da 29 odsto nezaposlenih u EU ne dobija socijalnu pomoć.