Novi granični prelaz poboljšaće povezanost Srbije i Bosne i Hercegovine, omogućiti lakše kretanje stanovništva i brži prolaz robe, čime se pospešuje regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana, poručio je na ceremoniji otvaranja graničnog prelaza Kotroman ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. 

“Ovo je velike ekonomska prilika za ljude sa obe strane prelaza. Transport stvara mogućnosti, a šansa koja je za ekonmije regiona stvorena ovim novim prelazom mora biti iskorišćena. EU će nastaviti da podržava održavanje i unapređenje položaja Srbije kao saobraćajnog čvorišta regiona i kao važnu zemlju za tranzitni transport.”, poručio je ambasador Žiofre.  

Dodao je i da će modernizovani granični prelaz, koji je u skladu sa standardima i propisima EU, značiti i bolju kontrolu granica, kako u borbi protiv organizovanog kriminala, tako i u oblasti migracija. 

Pored doprinosa bezbednosti i ekonomiji, nov granični prelaz doneće boljitak i za turizam u ovom delu regiona, i to ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Crnoj Gori.  

“Regionalna ekonomska integracija ima ogroman potencijal, posebno ako su sve države regiona u nju uključene. Ona će pomoći dubljoj ekonomskoj integraciji u jedinstveno tržište EU i pomoći da dostignemo zajednički cilj, a to je članstvo u EU”, kaže šef Delegacije EU.

Evropska unija je pomogla izgradnju graničnog prelaza “Kotroman”, a projekat je deo šireg ulaganja EU u jačanje kapaciteta graničnih prelaza Srbije i njihovo osavremenjavaje.

Od 2014. godine EU je uložila više od 40 miliona evra i najveći je donor u ovoj oblasti, a nedavno je odobren i novi paket pomoć za upravljanje granicama i migracijama u iznosu od 57 miliona evra.

Pored ambasadora EU, ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Poručili su da će modernizacija graničnog prelaza značajno podići kvalitet putovanja putnika, ali i uslove rada za granične službenike.

Dodali su i da je prelaz urađen u skladu sa najvišim standarima i da sadrži sve neophodno za efikasno funkcionisanje saobraćaja i efikasan rad policije i carine.

Foto: Fonet