Obeležavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena, prilika je da se još jednom podsetimo, nema i ne treba da bude podele na muška i ženska zanimanja. EU info kutak u Nišu je povodom ovog dana pripremio nekoliko filmova u kojima su predstavljene žene čija zanimanja mnogi smatraju tipično „muškim poslovima“

U narednih nekoliko dana biće prikazani primeri žena koje ruše predrasude i potvrđuju jednu činjenicu – svi smo ravnopravni, svi možemo sve.

 „Svim ženama bih preporučila da prate svoje srce i teže ostvarivanju svojih snova i ciljeva jer je to jedini način da budu srećne i da se bave onime što vole“ kaže Miljana Stojiljković, članica Operativne jedinice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Niš

Biljana Miladinović Veljković je otpravnica vozova, a na Železnici radi više od 20 godina. Iako na početku nije imala podršku porodice da se bavi ovim poslom, bila je odlučna da se izbori i radi ono što želi. Kaže da dokazivanje u „muškom“ poslu nije lako, ali da vremenom i iskustvom uz kvalitetan rad sve bude kako treba.

„Svaka žena koja misli da može ovaj ili bilo koji drugi posao da obavlja, treba to da radi, zašto da ne… jer mi smo žene lavice“ poručuje Zorica Đorđević koja već 10 godina vozi autobus u gradskom prevozu u Nišu.

Mima Stanković je fudbalski sudija. Nije imala dilemu da li će se opredeliti za ovaj poziv jer voli sport kojim se aktivno bavi dugi niz godina i želi da svojim znanjem doprinese fudbalu. Ženama poručuje da ne postoje muška i ženska zanimanja i da svako treba da se bavi onim što voli.

Kratke filmove možete pogledati na fejsbuk stranici EU info kutka u Nišu.

I zaista, uvek treba poslati jasnu poruku. Rodna ravnopravnost je neophodna i svi moramo imati jednake šanse, jednake uslove za rad i profesionalni razvoj u onim poslovima koji nas interesuju.

Međunarodni dan žena obeležen je i debatama u EU Info Centru u Beogradu, kao i EU Info Kutku u Novom Sadu.

Srećan 8. mart!