Sprečimo. Zaštitimo.

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

 

Tampon zona live događaj u Nišu održaće se a u okviru kampanje Orange the world u utorak, 28. novembra od 18h u Deli prostoru. Prisustvo možete obezbediti prijavom preko ovog LINKA.

Učesnice: Iva Parađanin, autorka podcasta Tampon zona,

Nikolina Pavićević, lice iza Instagram profila „Kritički“,

Jelena Višnjić, osnivačica BEFEM-a,

Sanja Ignjatović, Filozofski fakultet Niš.

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava online okruženje, svedoci smo promovisanju ekstremno patrijarhalnih i mizoginih stavova na internetu i izvan njega. Bilo da govorimo o medijima, pop kulturi ili društvenim mrežama, žena u ovim novim digitalnim prostorima sve je, samo ne bezbedna. U okviru razgovora pokušavamo da pronađemo uzroke ovakve pojave, ali i mehanizme za rešavanje istih.

UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja počinje 25. novembra, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta. I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju. Sprečimo. Zaštitimo.