Zahvaljujući modernoj opremi koju je obezbedila Evropska unija, referentna laboratorija u Nišu počela je da testira uzorke na COVID-19. Ova laboratorija će moći da dnevno ispita 200 uzoraka čime će se ubrzati prikupljanje tačnog broja inficiranih građana i brže donositi mere zaštite kojima bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Testiranje se vrši u Laboratoriji za bakteriološke zoonoze i molekularnu dijagnostiku u okviru Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu (VSI) koji je uključen u borbu Srbije protiv pandemije. Nakon saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, VSI je počeo da radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

Foto: Shutterstock

Evropska unija omogućila je da se testiranje obavlja u Laboratoriji za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku u VSI, tako što je opremanje u značajnoj meri podržano sredstvima EU kroz projekat „Jedno zdravlje“ u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske 2014. godine.

“U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije smo kapacitete nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz  da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja” kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

Petrović objašnjava da laboratorija ima visok nivo biozaštite i potpuno je bezbedna za rad zaposlenih. Neposredno pre pojave korona virusa u ovoj laboratoriji ispitano je više od 2.000 uzoraka na kugu divljih svinja što je samo jedna od važnih aktivnosti u koju je ovaj institut bio uključen u prethodnom periodu. Od 1. Aprila ove godine uzorci za ispitivanje na COVID-19 dolaze u Veterinarski specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje na jugu Srbije: Leskovac, Pirot i Vranje.

Foto: Shutterstock

„Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno“ zaključuje doc. dr Miloš Petrović.

VSI u Nišu poslednjih nekoliko godina, nakon podrške od EU, nastavila je da razvija kapacitete, unapređuje rad i da usavršava zaposlene među kojima je najveći broj visokoobrazovanog stručnog kadra.

Testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u nacionalnom Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i laboratorije u veterinarskim instituima u Kraljevu i Novom Sadu čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom EU.

Prva takva laboratorija u mestu Batajnica, kod Beograda, počela je testiranje početkom aprila, a u njenu izgradnju i opremanje EU je uložila 7.5 miliona evra.

Video: Robot za testiranje uzoraka u Nacionalnoj referenctnoj laboratoriji u Batajnici

 

O EU u Srbiji

Evropska unija je najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbiji. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala našoj zemlji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji države. Samo u zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije. Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao savremeniji i otporniji.