Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji nalazi se u poseti Beogradu. U društvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, obišao je gradilište dečje bolnice Tiršova 2, za koja je Evropska unija opredelila 35,7 miliona bespovratnih sredstava.

“Važno je da ljudi znaju da je ovaj projekat zavredio veliku pažnju Evrospske unije, hoću da se zahvalim. Ovde je u pitanju ogroman novac. Hvala i komesaru Varhejiju, predsednici Fon der Lajen. Oni će dati 35 miliona evra poklona”, rekao je Vučić, dodavši da će to biti veoma moderno opremljena bolnica, namenjena svoj deci u regionu.

Vučić je nazvao radove i veličinu gradilišta impresivnim.

“Pripremni radovi, koji su najkomplikovaniji, verovatno će biti završeni do novembra, i tada kreće izgradnja svih neophodnih kapaciteta. Ukupno će biti izgrađeno 60 hiljada kvadratnih metara”, kazao je Vučić te zaključio:

“Beskrajno hvala na ovome, građani Srbije su zahvalni.”

Evropska unija nikada nije podržala tako veliku zdravstvenu infrastrukturnu investiciju, istakao je komesar Varheji. On je dodao da je ovakav projekat posledica pandemije kovida, koja nas je naučila da još više cenimo zdravlje.

“Zdravlje, pogotovo zdravlje naše dece jeste najvažnije”, rekao je komesar, te dodao da je za oko tri godine, ili manje, Tiršova 2 postati stvarnost.

“Siguran sam da će korisnici ovo ceniti, jer ovo daje veliki doprinos gradu i državi”, zaključio je Varheji.

https://twitter.com/eu_near/status/1531327406669193216?s=20&t=Eer-JBkvBwT9_V80hWmN5w

Događaju su prisustvovali i ambasador EU u Srbiji – Emanuele Žiofre, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Beograda i nekadašnji direktor Tiršove, dr Zoran Radojičić, zatim zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i Marko Blagojević – direktor Kancelarije za javna ulaganja, i Siniša Dučić, direktor Tiršove 2.

Podsetimo, izgradnja nove Univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 počela je u oktobru u Beogradu, a završetak radova se očekuje do 2025. godine.

Lokacija nove dečje klinike nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije, u delu duž autoputa i u neposrednoj blizini postojeće zgrade ove specijalizovane institucije. Bolnica će imati direktan pristup sa autoputa.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su delom iz donacije EU u ukupnoj vrednosti od 35,7 miliona evra. Druga tranša se obezbeđuje kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope (CEB). Ovo je jedna od najvećih donacija koje je EU odobrila za projekte van sektora transporta i energetike.

Stoga ovaj projekat predstavlja značajan doprinos Evropske unije bezbednosti i zdravlju dece u Srbiji.

EU je u protekle dve decenije opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 284 kompletno opremljena ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih su 122 opremljena respiratorima, ključnim u borbi protiv kovida 19.

EU je generalno podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke – banke EU – sredstva u iznosu od 250 miliona evra iskorišćena su za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri Univerzitetsko-klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji su ključni u borbi protiv korona virusa.

Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije imaju bolju i moderniju medicinsku negu širom Srbije.

Više detalja o projektu