Trajanje programa Erazmus dokaz njegove uspešnosti

0

Razvijajući se preko 30 godina, program Erazmus+ pružio je priliku za čak 9 miliona mladih ljudi da steknu vredna nova iskustva i iskuse kulturno i lingvističko bogatstvo Evrope, rečeno je na konferenciji povodom otvaranja događaja „Dani Erazmusa“.

Duboko verujem da je Erazmus+ jedan od najboljih i najvrednijih programa Evropske unije, jer je značajno doprineo promovisanju evropskih vrednosti i izgradnji evropskog identiteta, kaže šef Operacija II Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin.

„Podržavanjem mobilnosti mladih, studenata i nastavno-naučnog osoblja, program je doprineo razvijanju njihove zapošljivosti i sticanju ličnih i profesionalnih veština i kompetencija. Takođe, programom je u prethodnom periodu snažno podržana internacionalizacija visokog obrazovanja – kroz izgradnju obrazovnih ustanova, modernizaciju studijskih programa, promovisanje mobilnosti studenata i nastavnog osoblja“, ističe Hudolin.

On dodaje i da će u narednom periodu više sredstava biti dostupno za aktivnosti obuhvaćene programom Erazmus+, kao i da je to važan instrument za postizanje velikih ambicija koje EU predviđa u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić je istakao da je uspeh institucija u osnovnom obrazovanju, koje od 2016. godine mogu da učestvuju u Erazmus+ programu.

„Kao primer navodim projekte školskih partnerstava za razmene. Ta vrsta projekata omogućila je i da veliki broj dece iz Srbije ode u inostranstvo na razmene, kao i da naše škole ugoste decu iz zemalja EU“, rekao je Pašić.

Upraviteljka Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović informisala je prisutne o novim mogućnostima u okviru poziva za 2020. godinu i najavila učešće Srbije u novom programu, koji će od 2021. godine naslediti Erazmus+.

Filipović-Ožegović je istakla i uspeh organizacija iz Srbije, koje su po prvi put mogle da učestvuju u projektima vezanim za sport, jer su im odobreni projekti u vrednosti od skoro milion evra.

Podeli

Comments are closed.