Projekat konzervacije tvrđave Bač, Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine i projekat „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije“ proglašeni su za dobitnike iz Srbije Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe i „Evropa Nostra“ za 2018. godinu.

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV veku, sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, spade u spomenike kulture od izuzetnog značaja. Projekat „Vekovi Bača“ je iniciran 2006. godine radi istraživanja i povećanja znanja o prostoru Bača sa okruženjem, primene ključnih konzervatorskih principa u njegovom očuvanju, iznalaženja održive namene i podizanja svesti o vrednostima nasleđa u široj zajednici. Projekat je finansiran iz regionalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, uključujući i sredstva dobijena iz fondova Evropske unije i dobio je nagradu u kategoriji za konzervaciju.

„Ovaj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, zasnovan na interdisciplinarnosti i saradnji. Da bi se ovo postiglo, lideri projekta su iskoristili evropske izvore za istraživanja i obavili potrebna prethodna ispitivanja, što je dovelo do primene odgovarajuće strategije upravljanja. Kontinuirano se ulagao napor da se pažljivom konzervacijom očuvaju važni aspekti ostataka tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za celu regiju“, navodi se u oceni žirija.

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji u Arandjelovcu je 1907. godine izgrađen na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i prve fabrike za flaširanje vode. Priznanje EU je dobio u kategoriji nagrada za konzervaciju.

U kategoriji istraživanja nagrada je dodeljena projektu „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije“. Jelena Todorović i Biljana Crvenković, dobile su ovu značajnu nagradu za rad na projektu koji je trajao 12 godina.

„Od srca čestitam ovogodišnjim „šampionima nasleđa“ koji su dobitnici nagrada Evropske unije u polju kulturnog nasleđa/ Nagrade Evropa Nostre. Zaista smo impresionirani izvanrednim veštinama, kreativnošću i posvećenošću profesionalaca koji se bave kulturnim nasleđem, kao i velikodušnošću velikog broja volontera i pristalica iz cele Evrope. Dobitnici ove nagrade su dokaz da je naše kulturno nasleđe daleko više od sećanja na našu prošlost, ono je ključno za razumevanje sadašnjeg vremena i resursa koji se tiču naše budućnosti“, izjavio je Plácido Domingo, renomirani operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

„Kulturno nasleđe je, u svim svojim različitim oblicima, jedno od najdragocenijih bogatstava Evrope. Ono gradi mostove između ljudi i zajednica, kao i između prošlosti i budućnosti. Kulturno nasleđe je centralno za identitet Evropljana i takođe ima vitalnu ulogu u pokretanju socijalnog i ekonomskog razvoja“, rekao je Tibor Navračič, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Nagrade će svečano biti dodeljene 22. juna, u Berlinu, na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa I uručiće ih Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič i operski pevač i predsednik „Evropa Nostre“ Placido Domingo.

Za tu nagradu koju je Evropska komisija ustanovila 2002. godine, ove godine je bilo 160 prijava organizacija i pojedinaca iz 31 zemlje, a nagrađeno je 29 iz 17 zemalja, za očuvanje i istraživanje nasleđa, aktivizam i obrazovanje o nasleđu.