Međunarodna biciklistička staza Eurovelo 6, koja povezuje Atlantski okean i Crno more, jedna je od najatraktivnijih od biciklističkih ruta u Evropi. Dunavska biciklistička ruta kroz Srbiju duga je 667km, a mnoga domaćinstva duž rute u cikloturizmu vide svoju šansu za razvoj.

Na mestu gde izlazi iz Srbije i prelazi u Rumuniju nalazi se grad Negotin, a domaćinstvo porodice Stanisavljević dobro je poznato turistima koji na biciklima istražuju Srbiju i svet. Kod njih je u protekle četiri godine boravilo na hiljade turista, najviše biciklista, iz više od 50 zemalja. Kako bi proširili svoju turističku ponudu uz pomoć EU, renovirali su svoje smeštajne apartmanske kapacitete, te nabavili novu opremu za kampovanje i biciklizam.

„Dobili smo po dva obična i elektronska bicikla, koji su na raspolaganju turistima koji dođu kod nas automobilom. Dobili smo i kamp opremu koju gosti mogu da koriste. Na teritoriji Negotina mogu uzeti šatore i prespavati negde u prirodi,“ kaže vlasnik Mališa Stanisavljević.

Mesta imaju i za kampere ali i za one koji žele apartmanski smeštaj. Stanisavljevići su među 120 dobitnika grantova pomoći EU za ublažavanje posledica pandemije Kovid-19.

Ako vas nekada dva ili četiri točka dovezu u Negotin, možete posetiti i čuvene Rajačke pimnice. Na području Negotinske krajine, koja je poznata po svom vinogorju, stanovnici mnogih sela koji su se bavili vinogradarstvom osnivali su sekundarna naselja nedaleko od stalnih, u kojima se prerađivalo grožđe u vino i rakiju i gde su se ti proizvodi čuvali.

Prvi zapisi o Negotinskim pivnicama (ili pimnicama) su iz polovine 19. veka, a o vremenu početka njihove gradnje na ovom prostoru nema pouzdanih podataka. Etimologija termina pivnice ili pimnice je zanimljiva. U izvornom obliku se govorilo „pivnice“, od glagola piti i imenice vino. Ali je s vremenom V prešlo u M, pa su sada oba oblika prihvaćena.

Od mnogobrojnih naselja severozapadno i južno od Negotina ostalo je svega nekoliko kompleksa vinskih podruma: Rajačke sa oko 200 objekata, Rogljevačke sa oko 150, Štubičke sa 40 i Smedovačke sa 20 objekata.

Štubičke pivnice i Rajačko groblje proglašeni su kulturnim dobrom 1980, a Rajačke i Rogljevačke 1983. godine kada su sve kategorisane kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predložio je Negotinske pivnice 2010. godine za preliminarnu listu Svetske baštine UNESCO.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konačni cilj Evropske unije (EU) kao donatora i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera koji projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ sprovodi, je da se poveća broj zaposlenih u ovom regionu kroz podizanje kvaliteta i obima turističke ponude, a time i ekonomka situacija u Negotinskoj Krajini.