Uz učešće velikog broja zainteresovanih preduzetnika, u EU info kutku u Nišu prezentovan je projekat „Zajedno za održivi biznis“ koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Ideja programa je da pruži ekspertsku podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

O kriterijumima konkursa i detaljima u vezi sa programom, u Nišu su govorile Katarina Vukšić, koordinatorka projekta Cirkularna ekonomija – UNDP Srbija i Ivana Stančić, konsultantkinja za razvoj održivih biznisa – UNDP Srbija. Prisutnima se obratio i Milivoje Jovanović, menadžer organizacije Eneca.

Iz UNDP-a ističu da je ovo progam koji preduzetnicima daje mogućnost da rade na razvoju novih proizvoda i usluga i integrisanju ekološke i društvene odgovornosti u svoje poslovanje. Program povezuje 10 odabranih preduzeća sa ekspertima koji će im pružati mentorsku podršku, pomoć u pripremi akcionih planova, strategija i komunikacije sa potencijalnim investitorima.

Ideja je da se podrže mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u Srbiji najmanje dve godine, većinski su u domaćem vlasništvu i zalažu se za održivi razvoj društva.

Izabrani preduzetnici će dobiti više od 30 sati ekspertske podrške u razvoju i unapređenju biznis modela za proizvode i usluge koji doprinose održivom razvoju. Između ostalog, imaće mogućnost da se promovišu, povežu sa drugim preduzećima i razvijaju svoje poslovanje u drugim zemljama kroz UNDP globalnu mrežu.

Kako je navedeno,  prilikom selekcije preduzeća ocenjivaće se održivost i inovativnost biznisa, potencijal za rast i razvoj, pozitivan uticaj na životnu sredinu i društvo, kao i organizacioni kapaciteti preduzeća.

Rok za prijavu otvoren je do 31. januara. Prve aktivnosti izabranih 10 preduzeća krenuće od 20. februara.

Prijavni formular, kao i sve detaljnije informacije o programu „Zajedno za održivi biznis“ dostupne su na sajtu UNDP Serbia.