Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ na kom je predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji, održan je u sportskoj hali „Kej“ u Pirotu u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije Vlade RS i Grada Pirota.

Na Sajmu je najavljeno da će, uz finansijsku podršku EU vrednu preko tri miliona evra, u narednom periodu biti sprovedeni infrastrukturni projekti u 14 lokalnih samouprava ovog regiona, u okviru programa „Evropsko partnerstvo sa opštinama“, kao dela Evropskog PROGRESA. Sajam je posetila i delegacija 14 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja koja je bila u dvodnevnoj poseti jugoistočnoj Srbiji.

Sajam EU projekata otvorili su Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji, Ksenija Milenković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade RS, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i Njegova ekselencija Radko Vlajkov, ambasador Bugarske.

„Pirot je odličan primer uspešnog korišćenja pomoći Evropske unije. To je jedna od najuspešnih opština u privlačenju sredstava iz EU fondova i realizaciji EU projekata“, istakao je Oskar Benedikt vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji, otvarajući Sajam EU projekata u Pirotu. On je podsetio da godišnja bespovratna pomoć EU Srbiji iznosi oko 200 miliona evra i da je za poslednjih 15 godina ta podrška dostigla cifru od tri milijarde evra.

Ksenija Milenković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije u Vladi RS, istakla je da se u Srbiji veoma uspešno sprovode projekti i koriste evropska sredstva iz Programa prekogranične saradnje sa Bugarskom. „Pored prekogranične saradnje obezbeđena je i višemilionska podrška kroz program Evropski PROGRES, namenjena unapređenju infrastrukture na jugu Srbije, pre svega za bolnice, škole, vrtiće, poslovne zone. Danas smo na Sajmu EU projekata dodelili sertifikate za 14 novih projekata koji su ugovoreni kroz Nacionalni program IPA 2013, prvi koji se sprovodi u decentralizovanom upravljanju EU sredstvima“, dodala je ona.

Na Sajmu EU projekata predstavljeno je više od 40 aktivnih projekata koje finansijski podržava EU u ovom delu Srbije. Najzastupljeniji su bili projekti prekogranične saradnje sa Bugarskom kao i oni koji su deo programa Evropski PROGRES, po kom je ovaj kraj i prepoznatljiv ali su građani mogli da se informišu i o oblicima podrške EU malim i srednjim preduzećima, unapređenju zapošljavanja, pomoći socijalno ugroženim kategoriijama i drugim primerima pomoći.

Tokom Sajma organizovane su tri tematske tribine na kojima je bilo reči o konkretnim koristima koje građani mogu ostvariti učešćem Srbije u različitim EU programima. Na tribini posvećenoj gimnazijalcima i studentima bilo je reči o EU programu za obrazovanje, Erasmus + kroz koji je i studentima iz Srbije omogućeno da studiraju na univerzitetima zemalja EU. Za predstavnike lokalnih samouprava organizovana je debata o novom programu podrške za konkuretnost i lokalni razvoj EU PRO čija primena počinje naredne godine.

Oskar Beneditk, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji i 14 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja posetili su pre otvaranja Sajma EU projekata, srednjevekovnu tvrđavu Kale u Pirotu za čiju je rekonstrukciju EU obezbedila 500.000 evra. Tom prilikom Benedikt je poručio da veruje da će Pirot rekonstrukcijom tvrđave uspeti da poveća turistički potencijal grada i okoline.

Zamenici ambasadora evropskih zemalja danas su, pored tvrđave Kale, posetili i manastir Svetog Đorđa u Temskoj kao i Muzej Ponišavlja u Pirotu.

Posetioci Sajma imali su priliku da vide i izložbu „EU za Srbiju“ koju čini izbor fotografija koje predstavljaju uspešne primere saradnje Srbije i EU u raznim oblastima života – od obrazovanja i podrške lokalnom razvoju preko ekologije i podrške izbeglim  i raseljenim licima do kulture.

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, četvrti po redu, je manifestacija koju zajedno organizuju Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija za evropske integracije Vlade RS uz podršku lokalnih samouprava u kojima se Sajam održava. Do sada su ovakve manifestacije održane u Beogradu, Nišu i Zrenjaninu.