Ako prošetate Suboticom (Srbija) i Osijekom (Hrvatska), odmah ćete primetiti da dva grada imaju nešto zajedničko. Prvo, bicikl je glavno prevozno sredstvo, život se kreće nekako sporije, a i zgrade liče jedna na drugu. Ovo nije slučajno, jer snažna istorijska i kulturna povezanost dva grada leži pre svega u bogatom kulturnom nasleđu iz perioda secesije. Ovaj poseban umetnički pravac koji se odrazio pre svega u visokoj umetnosti arhitekture, slikarstva i skulpture, nastao je kada je naglo počela da se razvija privreda, kao reakcija protiv privredne civilizacije krajem XIX veka.

Takvo nasleđe svedoči o razvijenom kulturnom, društvenom i pre svega ekonomskom razvoju dva grada. Dva veka kasnije odnos prema kulturnom nasleđu još jednom je postao ogledalo ekonomije. Osijek i Subotica više nisu jaki ekonomski centri i secesijsko nasleđe je zanemareno.

Kako povratiti stari sjaj ovog perioda, nego zajedničkim snagama! Zato su udruženi u borbi za očuvanje kulturne baštine Grad Osijek i Grad Subotica, u saradnji sa svojim turističkim zajednicama, kroz prekogranični projekat Hrvatska – Srbija “S.O.S. Sececijska turistička tura Osijek – Subotica” sačuvali i obnovili značajan deo arhitekture iz ovog perioda.

Obnovljen je secesijski gradski park u Osijeku, Sakuntala park u centru grada, te Gradska kuća u Subotici. Tako su gradovi dobili novi, atraktivan i stručno oblikovan turistički sadržaj i motivisali ljude da prošetaju ovom rutom. Svi koji dolaze u Osijek i Suboticu doživeće ih kroz novi istorijski, kulturni, arhitektonski, ekonomski i obrazovni presek ovog posebnog razdoblja i njegovog uticaja na razvoj i oblikovanje spomenutih sredina.

“Uz svaku secesijsku zgradu, dvorište ili detalj vežu se zanimljive priče. Neke su od njih tužne i tragične, neke poučne, ali sve su životne i stvarane od strane naših sugrađana. Upravo zbog toga čine zanimljivijom šetnju secesijskom rutom”, poruka je Grada Osijeka.

U sklopu projekta organizovane su različite izložbe foto kluba i putujuća izložba na kojima su bili prikazani različiti stilovi i detalji secesije, jedni pod uticajem bečke, a drugi mađarske škole. Takođe, u sklopu projekta izrađeni su i različiti promo materijali u vidu brošura, karti, mapa.

“Subotica je sa Gradom Segedinom (Mađarska) bila partner u dva uspešna projekta CBC -a zasnovana na secesijskom nasleđu, čime se jača orijentacija grada ka turističkoj valorizaciji secesijskog nasleđa. Valorizacija zajedničkog kulturnog nasljeđa kroz turizam predstavlja priliku i za rast i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja”, poručuju iz Turističke organizacije Subotice.

Projekat S.O.S. (Subotica Osijek Secession Tourist Route) vredan je miliona evra, a podržala ga je Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije 2014-2020. Ideja je da ruta turistima otkrije najlepše primere secesije s kraja 19. i početka 20. veka, a time i promoviše turizam kroz saradnju Osječko-baranjske županije i Severnobačkog okruga.

Pogledajte video snimak bisera srednjoevropske kulturne baštine, sinagoge u Subotici.

Povezane vesti:

https://europa.rs/poboljsanje-tretmana-vode-i-otpadnih-voda-u-subotici/

https://europa.rs/modernim-prugama-do-brze-zeleznice/