Tribina na temu „U susret izborima za Evropski parlament“, na kojoj su govorili ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić, doc. dr Ivana Radić Milosavljević sa Fakulteta političkih nauka, mlada evropska ambasadorka Adrijana Nikitović i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja, održana je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Izbori za Evropski parlament održaće se narednog meseca – od 6. Do 9. Juna, kada će milioni građana EU u 27 država članica izaći na izbore za 720 poslanika EP i tako učestovati u oblikovanju budućnosti evropske demokratije. Ovi izbori održavaju se na svakih pet godina.

Tokom tribine, ambasador Žiofre rekao je da je uloga Evropskog parlamenta veoma važna, jer je jedina institucija koju direktno biraju građani i koja tradicionalno podržava integraciju.

„Moramo da se setimo da je integracija Evropske unije sve više posledica eksternih faktora, kao odgovor na spoljne pretnje i krize, a trenutno je jedan od glavnih izazova sa kojima se susrećemo bezbednost. Prema podacima Eurobarometra 77% stanovnika Evropske unije podržavaju jačanje evropske bezbednosti i odbrane“, izjavio je ambassador.

Profesor Simić je pozdravio sve prisutne i zahvalio se još jednom Delegaciji Evropske unije u Srbiji, što su odabrali Fakultet političkih nauka da sa njim potpišu Memorandum o razumevanju i saradnji. On je dodao da se raduje prilici da čuje šta se događa u Evropskoj uniji povodom predstojećih izbora za Evropski parlament i razmeni mišljenja.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja naveo je da oni dele demokratske vrednosti i perspektive sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji. On je objasnio da samo zajedno možemo da pomognemo Srbiji na putu ka evropskim integracijama i poželeo svim učesnicima uspešnu diskusiju.

Doc. dr Ivana Radić Milosavljević objasnila je da je teško sistematski predstaviti teme koje su dominantne u Evropskoj uniji tokom trajanja ove kampanje, jer članice imaju različite oblasti koje su prioritet u njihovoj državnoj agendi.

“Istraživanja pokazuju da građani dominantno glasaju u skladu sa njihovim nacionalnim interesima, ali Komisija je postala sve vidljivija i to će možda uticati na rezultate ovih izbora“, predočila je ona.

Mlada evropska ambasadorka Adrijana Nikitović ukazala je na činjenicu da izlaznost na izbore za Evropski parlament nije velika.

 „Izbori za Evropski parlament su jednako važni za članice, kao i za zemlje kandidate, jer će to oblikovati budućnost Evropske unije i uticaće na nas. Aktivno građanstvo je ključno, jer će teme koje su važne građanima, biti važne i političkim liderima, zato svi treba da budemo aktivni i da budemo promena koju želimo da vidimo“, zaključila je Nikitović.