Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom su predstavljeni najznačajniji aktuelni projekti koje u Vojvodini finansira Evropska unija, održan je u Zrenjaninu zajedno sa tradicionalnom manifestacijom „Evropsko selo“.

Na Sajmu EU projekata predstavljeno je tridesetak projekata u čijoj realizaciji  u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska unija a čija je vrednost više stotina miliona EUR.

Sajam je protekao u znaku obeležavanja desetogodišnjeg članstva u Evropskoj uniji koje ove godine proslavlja Rumunija a sa kojom Srbija odlično sarađuje kroz projekte prekogranične saradnje. Zato je, ove godine, jedan od organizatora Sajma EU projekata, pored Delegacije EU u RS, Kancelarije za EU integracije u Vladi RS, Grada Zrenjanina bila i Ambasada Republike Rumunije.

Benedikt: Proslavljamo evropski duh Zrenjanina

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ i manifestaciju „Evropsko selo“ otvorili su zajedno Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina i Milan Čežek iz Fonda za evropske poslove AP Vojvodine.

„Danas zajedno proslavljamo evropski duh Zrenjanina. Pozivam građane da što bolje upoznaju Evropsku uniju jer je ona budućnost Srbije“ rekao je, prilikom otvaranja, Oskar Benedikt, v.d. šefa Delegacije EU, inače, poslednjih nekoliko godina redovni gost „Evropskog sela“.

Ministarka Joksimović je, prilikom otvaranja, istakla da je naša zemlja uvek bila deo Evrope i da u kulturnom i istorijskom smislu pripada Evropi. „Evropska unija, organizacija koja je donela mir i stabilnost u Evropi, danas je najbolje mesto za život i rad. Zato je Srbija na evropskom putu“, dodala je ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Podrška EU razvoju turizma, prevenciji od poplava, osnaživanju preduzetnika

Posetioci Sajma su imali prilike da vide brojne projekte prekogranične saradnje sa Rumunijom kojima uspešno rukovodi Kancelarija za EU integracije Vlade RS a koji se odnose na saradnju u oblasti turizma, prevencije od poplava, osnaživanja preduzetnika iz banatskih opština.

Evropska unija je uložila znatna sredstva u pomoć poplavljenim područjima i ova podrška će se nastaviti u narednoj fazi i u vojvođanskim opštinama u kojima će se raditi na prevenciji od poplava, čulo se na Sajmu, na štandu na kojem je predstavljena dosadašnja podrška poplavljenim opštinama i budući planovi.

Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je svoj projekat rehabilitacije manastira i tvrđave u Baču i izgradnje tzv. „difuznog muzeja“ u ovoj opštini, koji sprovodi uz podršku EU. Posetioci su još mogli da se upoznaju i sa brojnim projektima iz sfere socijalne inkluzije, posebno podrške deci predškolskog uzrasta, romskoj populaciji, izbeglim i raseljenim licima.

Ministarka Joksimović i otpravnik poslova a.i. Benedikt obišli su štandove „Evropskog sela“ na kojima su osnovci iz zrenjaninskih škola pokazali kako oni vide zemlje članice Evropske unije.

Evropsko iskustvo Rumunije

Pre otvaranja Sajma EU projekata u zgradi Skupštine grada Zrenjanina održana je debata “Evropske vrednosti, koristi i izazovi članstva u EU – iskustvo Rumunije”, na kojoj su govorili Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji i Sandra Šimić, pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Ambasadorka Popa je govorila o sedam godina dugim pregovorima za učlanjenje Rumunije u Evropsku uniju, izazovima društvene tranzicije ali i poboljšanju kvaliteta i standarda života u ovoj zemlji nakon ulaska u EU.

Građani su danas u Zrenjaninu imali prilike da vide i dve izložbe o Evropskoj uniji. Izložba „Sve ujedinjenija EU“, postavljena u holu Skupštine grada, na 14 panela pruža istorijski prikaz razvoja evropskih integracija od potpisivanja Rimskih ugovora do izazova sa kojima je Evropa suočena danas.

Druga izložba, postavljena u hali „Medison“, kao sastavni deo Sajma EU projekata, je pregled odabranih fotografija koje predstavljaju uspešne priče o saradnji Srbije i EU i prenosi poruke o zajedničkim vrednostima u raznim oblastima života – od obrazovanja, preko ekologije do kulture.