Projekcija filmova sa 20. Međunarodnog festivala „Uhvati film“, održaće se 12. decembra od 12h u EU info kutku Niš (Vožda Karađorđa 5). Nakon projekcija, biće organizovana diskusija. Ulaz na događaj je besplatan.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti. Organizuje se u Novom Sadu svake godine i predstavlja kratkometražne filmove na tematiku invalidnosti, kao i bogat umetnički program u kojem su osobe sa invaliditetom akteri ili autori.

Nakon novosadskog Festivala, svoju misiju filmovi šire i na druge gradove u Srbiji upravo u okviru Karavana Uhvati film. Prenose snažne poruke o prihvatanju, različitost, toleranciji i promenama perspektiva.

 

Publika će biti u prilici da pogleda sledeće filmove u Nišu:

  1. Moj brat je gluv, Peter Hoffman Kimball, 10’, SAD

Kratki dokumentarac o dečaku čija porodica saznaje da mu je mlađi brat Gluv. Trude se da nauče šta znači biti Gluv i kako ga najbolje upoznati. Dirljivo ostvarenju o ljubavi i empatiji.

Kako petogodišnji Linkoln govori o svom mlađem bratu koji je gluv? Sa čistom ljubavlju! Zavolećete ovog malog naratora u dokumentarnom američkom filmu „Moj brat je gluv“, dirljivom ostvarenju o ljubavi i empatiji.

  1. Nevidljivo čudovište, Guillermo Fesser Perez de Petinto, Javier Fesser Perez de Petinto, 29’, Španija

Upoznajte Aminodina u španskom filmu „Nevidljiva čudovišta“. Ovaj osmogodišnji dečak živi sa svojom porodicom u deponiji i uvek se smeje, jer kako i njegov otac kaže: „Srećni ljudi žive duže“.  S druge strane, njen rođak Aliman izgubio je svoj osmeh kada su bombe počele da padaju sa neba u Maraviju.

O surovosti života i smehu koji produžava život. Iz perspektive dečaka koji živi na deponiji, u ratnim uslovima.

  1. Reći ću ti nešto pre nego što odem u tunel, Španije, Nacho Ros, 15’

Devojčica Lia i njen otac pripremaju se da uđu u mračni tunel. Čini se da je Lia spremna, ali njen otac se i dalje plaši nepoznatog sveta u koji ih tunel odvodi. Španski film „Reći ću ti nešto pre odlaska u tunel“ inspirisan je stvarnim događajima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Film o slobodi i izboru da drugima budemo: svetiljka, merdevine ili čamac za spasavanje.

  1. Praćenje pogleda Argentina, Matias Angulo, 15’

Fakundo i Natalija žive preko puta jedno od drugog. Tokom nestanka struje, oni se vide kroz prozore i započinju jedinstvenu vezu na daljinu komunicirajući kroz crteže. Ali Fakundov dubok strah komplikuje susret licem u lice.

Argentinski film „Precrtavanje pogleda“ govori o ljubavi koja traži način da pobedi strahove.

Projekcije filmova organizuje Kao Parnas, organizator Uhvati film festivala u saradnji sa EU info kutkom Niš.

Karavane Uhvati film podržalo je: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.