Uklanjanje granica otključaće potencijal regiona Zapadnog Balkana

0

Stvaranje zajedničkog tržišta regiona Zapadnog Balkana, efekti Ekonomsko-investicionog plana i budućnost saradnje regiona i Evropske unije bile su glavne teme emisije „Oko ekonomije“, koja je emitovana večeras na prvom programu RTS-a.

Potpisivanje sporazuma o osnivanju zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu je ohrabrenje za region, ocenjuje šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Preko 65 posto trgovine regiona obavlja se sa EU, dok iz zemalja članica Unije dolazi preko 70 procenata investicija.

„Juče je postignut niz dogovora i lideri regiona su preuzeli obavezu da poboljšaju veze, da se ne čeka na granicama, da se putuje samo sa ličnom kartom, da se priznaju diplome, da postoji mogućnost ulaganja, mogućnost da ljudi iz jedne zemlje rade rade u drugoj, i to se mora ostvariti u sledeće tri do četiri godine“, kaže ambasador Fabrici.

Brisel će pomoći regionu da se približi EU, ocenjuje ambasador EU, dodajući da je potrebno da se sprovedu određene reforme kako bi što bolje iskoristilo devet milijardi evra sredstava EU za izgradnju infrastrukture, stvaranje održivog razvoja regiona i uvođenje širokopojasnog interneta, što je predviđeno Ekonomsko-investicionim planom.

„Među reformama koje je neophodno sprovesti jeste i smanjenje čekanja na granicama, kao i tehničko pitanje papira i carine“, precizirao je Fabrici.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, navodi da se, nakon potpisivanja Deklaracija, prvi put vidi spremnost lidera u regionu da naprave zajedničko tržište, potpisuju međusobne sporazume da se trgovina unutar ovog regiona odvija neometano.

Ocenjuje da korist od jedinstvenog regionalnog tržišta, koju bi trebalo da osete građani i privrednici regiona, zavisi i od spremnosti Brisela da olakša saradnju regiona i EU.

„EU nije samo jedinstveno tržište, ali je ono jako dobar deo koji može da nam pomogne da brže sprovodimo reforme u regionu“, rekao je predsednik PKS-a i ocenio da bi bilo dobro ako bi nam Brisel pomogao da imamo upliva u jednistveno tržište EU.

Direktor Sekreterijata CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) Emir Đikić ocenjuje da je Deklaracija lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu ambiciozan, ali neophodan potez. On je posebno važan u kontekstu izazova za region koje stvara korona virus.

„Pre svega treba da uspemo da generišemo što više privrednog rasta, izborimo se sa ekonomskim posledicama krize, sačuvamo radna mesta, napravimo nova i približimo se Evropskoj uniji“, objašnjava Đikić.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht navodi da jučerašnje potpisivanje Deklaracije predstavlja jedan ogroman korak napred.

„Ovo je veliki korak u ekonomskom povezivanju, ali sam duboko ubeđena da može da bude i izuzetno značajan korak u političkom povezivanju sa EU“, ocenjuje ona, dodajući da je veoma važno što su predovdnici pokretanja ove inicijative bili lideri dve najmoćnije zemlje EU – nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Podeli

Comments are closed.