Ulaganje u mlade – ulaganje u budućnost

0

Na okruglom stolu “Novi Sad i Asuan – Omladinske prestonice Evrope i Afrike“ potpisani su osnivački dokumenti za uspostavlјanje evropsko-afričke omladinske saradnje, kao i Mreže evropskih omladinskih prestonica, Novog Sada, Maribora i Kluža, a potpisnici su bili zvaničnici iz prethodnih omladinskih prestonica.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnik Delegacije Evropske unije, Štefen Hudolin, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Egipta, Amr Alguvejli i guverner Asuana, Ahmed Ibrahim.

Ulaganje u omladinu i obrazovanje krucijalno je za ekonomski razvoj i promovisanje fundamentalnih vrednosti Evropske unije – demokratije, solidarnosti i poštovanja ljudskih prava, zbog čega je ovaj događaj od neprocenjive važnosti. Pitanje obrazovanja i mladih obuhvaćena su poglavljem 26 koje je Srbija zatvorila i time pokazala da ima dobre temelje na kojima može da napreduje.

“U ovom polju EU strategija usmerena je na jednake mogućnosti za mlade u polju obrazovanja i na tržištu rada, kao i da osnaži mlade da aktivno učestvuju u izgradnji društva. Srbija napreduje u ovom polju, ali još mnogo mora da se radi na sistemu obrazovanja. EU je Srbiji na tom putu glavni partner, kroz pružanje pomoći kako logističke, tako i finansijske – podrška dodatnim edukativnim treninzima za predavače, te finansiranje nove opreme za škole”, izjavio je Štefen Hudolin, predstavnik Delegacije EU.

Potpisivanjem ovih dokumenata, Mreža Omladinskih prestonica Evrope moći će zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlјa. Egipatski grad Asuan, kao afrička Omladinska prestonica, potpisivanjem evropsko-afričke saradnje omogućiće jaču vezu između omladine Evrope i Afrike, ali i  formalnu razmenu.

“Evropa i Afrika su istorijski povezani. Pre 19 godina održan je prvi zajednički samit, a danas se ponovo sastajemo u Novom Sadu. Važno je da se potrudimo da se približimo jedni drugima. Ljudska infrastruktura je najbitnija za prosperitet. U Africi preko 60% stanovništa čine mladi i zato je važno da ulažemo u mladost. Jer mladi znače budućnost”, rekao je ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejl.

Prisutnima su se ovim povodom obratili i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, te guverner Asuana, Ahmed Ibrah.

Podeli

Comments are closed.