Umrežavanje biznis inkubatora put do uspeha

0

Unapređenje konkurentnosti, inovativnost početnika u poslovanju i uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća bile su glavne teme konferencije u organizaciji projekta Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora – EUBID.

Rad u inkubatorima, okruženja u kojem su kreativni ljudi različitih profila olakšava umrežavanje, tvrdi osnivač startapa Emito Nikola Cvetković.

„Možete da porazgovarate sa tim ljudima, da dobijete od njih savet. Sa druge strane, i oni koji vode habove se trude i daju sve od sebe. Nama dosta znači i podrška, ali i dinamika, kada ste deo nekog haba, onda ste deo i neke zajednice“, objašnjava Cvetković.

Potrebno je homogenizovati mrežu od skoro 40 poslovnih inkubatora, povezati ih sa ostalim projektima, pre svega Vlade Srbije i Evropske unije, kaže šef Operacija II Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin.

„Evropsku uniju su ohrabrli pojedini test i pilot projekti, gde smo približili nauku i industriju, od ideje do krajnjeg proizvoda. Bilo je veoma uspešno, jer su sve te ideje, ti inovativni startapi došli do velikog uspeha, plasirali su se na tržište i time doprineli privredi“, kaže Hudolin.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović da su startapovi koji se razvijaju u inkubatorima uglavnom inovativna preduzeća kojima je bitno da dobiju kvalitetnu podršku u početnim fazama razvoja.

„U poslednje vreme lansirano je mnogo novih programa podrške, ali to nije dovoljno. Naše angažovanje ogleda se i kroz EUBID projekat, a bazirano je na unapređenju usluga koje poslovni inkubatori pružaju“, napominje Obradović Jovanović.

Tokom konferencije održani su i neformalni susreti predstavnika institucija koje nude programe za podršku inkubatorima sa predstavnicima inkubatora i njihovih stanara. Njima je pružena prilika da u neposrednom razgovoru razmene informacije o potrebama inkubatora, kao i o ponudi programa za podršku.

Podeli

Comments are closed.