U okviru obeležavanja  EU zelene nedelje , EU info kutak Niš u saradnji sa Francuskim institutom iz Niša i Ambasadom Francuske, organizuje predavanje o urbanom pčelarstvu.

Urbano pčelarstvo je praksa kojom se poboljšava životna sredina gradova i smanjuje negativan uticaj na naš svakodnevni život. Brigom o ponekoj košnici na krovovima naših zgrada, institucija, kompanija ili u gradskim parkovima i dvorištima zapravo doprinosimo očuvanju biodiverziteta biljaka, pčela i prirode.

Cilj predavanja je da ekološki svesnim građanima Niša svih uzrasta i društveno odgovornim firmama koje posluju u Nišu ukažemo na značaj zdrave životne sredine i uticaja koje urbano pčelarstvo ima na nju, kao i da omogućimo vezu između pčelara, institucija, kompanija i pojedinaca kako bi pospešili razvoj ove vrste pčelarastva u Nišu.  Projekat „Zelena ambasada“, pokrenut 2015. godine predstavlja globalni i progresivan pristup kroz koji francuska diplomatska predstavništava širom sveta aktivno i direktno doprinose očuvanju životne sredine. Ambsada Republike Francuske u Beogradu je pre nekoliko godina na krovu zgrade ambasade postavila košnice dajući svoj doprinos ovom projektu.

Na predavanju će govoriti:

Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji

Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara

Monika Damnjanović, rukovodilac Francuskog instituta Niš

Moderatorka:  Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš

Predavanje se održava u sredu, 1. juna od 12h, u prostorijama EU info kutka u Nišu (Voždova 5), kao i putem Zoom platforme za sve registrovane pratioce.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za učešće u predavanju putem linka.

Događaj se organizuje u okviru EU Zelene nedelje 2022 koja će trajati od 30. maja do 5. juna 2022. godine sa ciljem promovisanja rezultata pomoći koju Srbiji pružaju Evropska unija i njene države članice u oblastima Zelene agende za Zapadni Balkan, cirkularne ekonomija, borbe protiv zagađenja i očuvanja biodiverziteta.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou ‒ održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.