Interesovanje za IPARD sredstva ne jenjava! Domaći poljoprivrednici imaju vremena do petka (24. maj) da se prijave za Meru 1, ali uskoro ih očekuju i novi otvoreni pozivi – prvi će uslediti poziv za Meru 3, u narednih nekoliko sedmica.

O tome su, tokom trećeg dana Poljoprivrednog sajma, na EU paviljonu, govorile Aleksandra Bogić i Katarina Đurić iz IPARD upravljačkog tela, dok je Upravu za agrarna plaćanja predstavljala Smilja Popović.

Govornice su bliže objasnile šta tačno podrazumevaju mere 1, 3, i 7 – kome su namenjene, šta su njihovi ciljevi i koliko sredstava korisnici mogu dobiti. Takođe, pozvale su sve zainteresovane, koji imaju bilo kakve nedoumice, da se obrate Upravi za agrarna plaćanja, kako bi što uspešnije predstavili svoje ideje.

„Nagrađujemo one korisnike koji investiraju upravo u investicije održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadnim vodam sa dodatnih 10% podrške“, rekla je Aleksandra Bogić, govoreći o Meri 1.

Dalje je pojasnila da Pravilnik za sprovođenje mera propisuje prihvatljive investicije, kao i da postoje novine u odnosu na prethodni ciklu, IPARD II:

„To su one investicije koje doprinose razvoju konkurentnosti poljoprivrednog proizvođača na tržištu. Potrebno je ispuniti standarde koji se odnose na držanje životinja, upravljanje stajama, oblast zaštite bilja, a naš cilj je da oni koji ih nisu ispunili dođu do ovih standarda. Mera 1 donosi novitete – pre svega u prihvatljivim sektorima, gde smo dodali sektor ribarstva. Novina je i kriterijum za proizvođače povrća i  voća gde se uzima u obzir samo visina podrške koja mora biti veća od 50.000 evra i gde su ova dva sektora sada razdvojena. Novinama smo otvorili vrata svima, i onima koji tek planiraju početak poljoprivredne proizvodnje, dok smo onima koji već imaju pokrenutu proizvodnju bez obzira na kapacitete i broj životinja ili zemlje, omogućili investiranje u obnovljive izvore energije.“

Nakon objavljenog poziva, nakon bodovanja i rang liste svi oni koji su ispod crte mogu da se prijave na naredni poziv što im povećava mogućnost za dobijanje sredstava jer već poseduje spremne projekte i dokumentaciju.

O Meri 7 govorila je Katarina Đurić. Prema njenim rečima, tokom IPARD II ciklusa je sve više raslo interesovanje za ovu meru, te je ona sada unapređena i proširena, i nudi još veće mogućnosti – ne samo poljoprivrednicima, već i onima koji se bave nepoljoprivrednim delatnostima. Važno je samo da se te delatnosti obavljaju u ruralnim područjima.

Tako sada, osim ruralnog turizma, Mera 7 podrazumeva i sektore direktnog plasmana i usluga malog obima. Konkretno, sektor direktnog plasmana usmeren je na plasiranje proizvoda biljnog, životinjskog porekla i domaće radinosti. Onaj ko podnosi zahtev mora biti proizvođač.

Sektor usluga malog obima podrazumeva privredne delatnosti, i to uslužne, kao što su servisi za popravku mehanizacije, zatim obrazovno savetodavne delatnosti poput škola jezika, računara, umetničkih delatnosti u ruralnom području i drugo.

O novitetima je govorila i Smilja Popović. Konkretno, IPARD III nudi veće mogućnosti jer su definisane mere koje su proizašle iz iskustava IPARDA II, smatra ona.

„Uvedene su mere poput ribarstva, prerade industrijskog bilja i žitarica. Takođe, omogućili smo da mašine i oprema mogu biti uvezeni iz Kine što dodatno olakšava nabavku opreme poljoprivrednim proizvođačima.“

Važno je da svi podnosioci zahteva imaju urednu dokumentaciju kod apliciranja, ali dobro je znati i da postoji mogućnost da aplikant, koji nema dobru dokumentaciju, može da ispravi i dopuni svoj podnesak.

 

„Ohrabrujemo poljoprivrednike da nas kontaktiraju i prikupe na vreme sve informacije i da otklone nedoumice koje imaju u vezi sa programom“, savetuje Popović.

A poljoprivrednici su imali dosta nedoumica, pokazalo je iskustvo stručnjaka iz Ministarstva – zato naglašavaju da je dobra priprema ključna. Izbor konsultanta, izmirena poreska davanja, razumevanja vrsta investicija koje se podržavaju, lokalni propisi, neke su od dilema koje poljoprivrednici imaju često.

Više informacija o IPARD III možete naći na specijalizovanom sajtu Ministarstva poljoprivrede – ipard.gov.rs.

Takođe, korisne informacije potražite i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD. Pitanja im možete uputiti i na mejl ipard.info@minpolj.gov.rs ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Posetite i sajt eumogucnosti.rs, i budite u toku sa svim aktuelnim konkursima i pozivima.

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Namenjena je primarnim poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem povećanja efikasnosti, konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, cilj Mere 1 je da se poljoprivredna gazdinstva usklade sa standardima EU u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i zaštite bilja i dobrobiti životinja, kao i da se jača položaj poljoprivrednika u prehrambenom lancu i pruži podrška mladim poljoprivrednicima.

Korisnici ove mere su registrovana poljoprivredna gazdinstva i to: fizička lica – nosioci porodničnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i poljoprivredne zadruge, dok su podržani sektori mleka, mesa, jaja, ribe, voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja.

U okviru Mere 1, korisnik može zahtevati podršku, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, za prihvatljive troškove od 20.000 do 1.000.000 evra. Ukupna podrška koju jedan korisnik može da ostvari u okviru ove mere u periodu sprovođenja IPARD III programa je 2.000.000 evra.

  • Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva

Cilj ove mere jeste pružanje boljeg odgovora prehrambenog sektora na društvene zahteve za hranom koja je zdrava, bezbedna i visoke nutritivne vrednosti u skladu sa standardima EU. Takođe, Mera 3 treba da pomogne u rešavanju izazova nastalih uticajem klimatskih promena podsticanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i cirkularne ekonomije. Deo aktivnosti, u okviru ove mere, doprineće jačanju položaja poljoprivrednika u lancu proizvodnje hrane, podstičući ih na udruživanje u kratkim tržišnim lancima i proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću.

Korisnici ove mere su registrovana poljoprivredna gazdinstva i to: preduzetnici, privredna društva i zadruge, dok su podržani sektori prerade i marketinga mleka, mesa, jaja, ribe, voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja.

U okviru Mere 3, korisnik može zahtevati podršku, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, za prihvatljive troškove od 20.000 evra do 1.300.000 evra. Ukupna podrška koju jedan korisnik može da ostvari u okviru ove mere u periodu sprovođenja IPARD III programa je 2.500.000 evra.

  • Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja

Podrška je usmerena je na stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima, povećanje nivoa i obima dostupnosti usluga, te poboljšanja kvaliteta života u ruralnom području.

Korisnici Mere 7 su: fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i imaju aktivan status; Preduzetnici i privredna društva u rangu mikro i malih pravnih lica, koji su registrovani u APR, u aktivnom su statusu i imaju sedište u ruralnom području.

Podrška se odnosi na izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata (uključujući nabavku i/ili opremanje vozila) za pružanje nepoljoprivredne delatnosti. Investicija u postrojenja i opremu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora prihvatljiva je za finansiranje samo kao sastavni deo projekta u okviru svih sektora.

Intenzitet bespovratne podrške iz javnih izvora iznosi do 60% prihvatljivih troškova investicije, koji može biti dodatno uvećan za 10 % za investicije mladih poljoprivrednika i proizvođača sertifikovanih organskih proizvoda, te dodatno uvećan za 10% za investicije koje se odnose na upravljanje otpadnim vodama i otpadom, korišćenje energije iz obnovljivih izvora ili investicije u cirkularnu ekonomiju. Maksimalni intezitet podrške ne može preći 75%.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.