Na Svetskom prvenstvu u para stonom tenisu, koje je održano u Šefildu u Velikoj Britaniji od 4. do 9. septembra reprezentacija Srbije je briljirala. Srpski reprezentativci su osvojili čak osam medalja i to dve zlatne, tri srebrne i tri bronzane.

Srđan Tomičić ispred Stonoteniskog saveza Srbije istakao je važnost ovog uspeha za para sportiste i sportistkinje u svim kategorijama.

“Ovo je veliki uspeh za našu reprezentaciju, zapravo najveći do sada. Ovo je kulminacija karijera našim para stonotenisera. Vidim da je ovaj uspeh izuzetno važan i za popularizaciju para sportova jer upravo na ovakav način oni dobijaju na vidljivosti. Ovo ohrabruje i ljude sa invaliditetom da se bave sportovima, pa oni možda u budućnosti Srbiji donesu nove trofeje”, rekao je Tomičić.

U pojedinačnoj konkurenciji zlatnu medalju osvojila je Borislava Perić Ranković, srebrno odličje je dobila Ana Prvulović, dok je bronzu odneo Mitar Palikuća.

U kategoriji dublova Nada Matić i Mitar Palikuća odneli su zlatnu medalju, dok je Borislava Perić Ranković u timu sa Mladenom Ćirićem u dve kategorije osvojila srebrne medalje. Mitar Palikuća i Mladen Ćirić su odneli bronznu, kao i Ana Prvulović u timu sa Goranom Perlićem.

 

Delegacija Evropske unije u Srbiji kroz različite programe podržava para sportiste Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva. Jedan od programa podrške je i kampanja Parainspirisani, tokom koje je Delegacija Evropske unije u Srbiji bila partner paraolimpijskog tima Srbije u Tokiju 2021. i podržala Paraolimpijski komitet Srbije u obavljanju svojih dužnosti i promovisanju sporta za sve u Srbiji.

Uoči Evropske nedelje sporta koja se obeležava svakog septembra, važno je naglasiti da su ciljevi Evropske unije usmereni na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost. Naročito je nažno istaći uspehe srpskih para sportista koji na svim prvenstvima ostvaruju sjajne rezultate i doprinose promociji sporta i vidljivosti para sportista i sportistkinja.