Uspešnu godinu iza sebe EU info kutak u Nišu obeležio je sa kolegama iz EU info centra u Beogradu, EU info kutka iz Novog Sada i lokalnim partnerima uz koktel i dodelu nagrada srednjoškolcima čiji su likovni radovi nagrađeni na likovnom konkursu sa temom zelene budućnosti.

Menadžerka EU info kutka u Nišu Danijela Vučić zahvalila se čitavom timu EU info mreže, kao i partnerima na lokalu i u regionu.

„Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža čini jedan tim sa zajedničkom misijom promocije evropskih vrednosti. Na toj misiji neophodni su nam lokalni partneri i želim da znate da cenimo vaš angažman, kreativnost, inovativnost i svojim radom dajete zajednički doprinos evropskom putu“, istakla je Vučić predstavljajući dostignuća niškog tima među kojima su dočeci evropskih diplomata, promocija kulturnih projekata u ovom gradu i regionu.

Dodela nagrada za tradicionalno likovno takmičenje za srednjoškolce, koje zajedno organizuju Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji, Ministarstvo za evropske integracije i UNOPS, zauzela je centralno mesto proslave. Srednjoškolci su kroz likovni izraz doprinos smanjenju otpada, reciklaži, ponovnoj upotrebi starih stvari i sveukupnom menjanju društvenih navika u cilju zaštite životne sredine.

Šef za informacije, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Manuel Munteanu zahvalio se svim učesnicima konkursa, kao i čitavom timu EU info mreže na uspešnoj godini

„Ovi radovi nisu samo umetnička dostignuća, već važne poruke o održivosti i principima cirkularne ekonomije koje su ključni elementi ekološke strategije Evropske unije. Vi niste samo umetnici, već i ambasadori promena, koji će da vode put u očuvanju životne sredine i primeni cirkularne ekonomije”,  rekao je Munteanu.

Na likovni konkurs pristiglo je 149 radova iz 39 srednjih škole sa teritorije koju pokriva EU PRO Plus program.

„Pobednici ovogodišnjeg takmičenja ne samo da su umetnički nadareni nego znaju kako da unaprede kvalitet životne sredine, da recikliraju, da koriste stare stvari da naprave nešto novo i korisno. Vi ste zapravo  nosioci pozitivnih promena u budućnosti na polju zaštite životne sredine i svojim primerom podstičete sve nas da se aktivno uključimo u jednu od globalno najvažnijih tema”, rekao je Slobodan Aleksić, iz Ministarstva za evropske integracije.

Dvanaest najboljih ovogodišnjih radova naći će se na kalendaru EU PRO Plus programa za narednu 2024. godinu.

„Tokom 13 godina kako je naš program rastao i do sadašnjih 99 gradova i opština,  mi smo imali priliku da vidimo i kako stasavaju generacije srednjoškolaca i srednjoškolki koje su učestvovale na likovnom konkursu. Vaše ideje su za nas uvek podrstek  da budemo još bolji u svom radu i da probamo da odgovorimo i na potrebe vas mladih”, rekla je Olivera Kostić menadžerka EU PRO Plus programa.